Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене Запазете храната за по-дълго време с помощта на 10 практични метода

Запазете храната за по-дълго време с помощта на 10 практични метода

Запазете храната за по-дълго време с помощта на 10 практични метода - изображение

Всеки иска най-доброто и най-пресните храни за себе си и за своето семейство, но не всеки разполага с нужните средства, за да ходи до магазина ежедневно. Ето защо ние неизбежно се изправяме пред необходимостта да запазим храната свежа за по-дълго време.

1. Прясно мляко


Ако сте купили значително количество прясно мляко, но едва след това разбирате, че ще ходите на почивка, не се притеснявайте - то няма да се развали, ако го замразите. Има няколко правила обаче. Излейте малка част от млякото, преди да го замразите, тъй като ще увеличи обема си. Най-добре е да съхранявате продукта във фризер за не повече от 4-6 седмици.

2. Яйца


Понякога не сме в състояние да изчерпаме всички яйца, докато са все още пресни, или използваме само белтъците, докато жълтъците остават пренебрегвани. Не се тревожете, те също могат да бъдат замразени. Просто ги счупете и изсипете съдържанието им във форми за лед, като добавите малко захар и сол (помага за запазване на тяхната текстура). След това ги използвайте по предназначение.

3. Сос


Останалият сос е друг кандидат за замразяване. Изсипете го в торбичка за съхранение и го оставете във фризера. В рамките на час той ще бъде достатъчно твърд, за да го нарежете на кубчета и да го добавите към ястията, когато е необходимо.

4. Листа от маруля


Марулята ще остане свежа и хрупкава в продължение на седмица, ако я увиете в хартиена кърпа. Тя помага за абсорбиране на излишната влага и по този начин предпазва листата от изсъхване.

5. Ябълки


Знаете ли, че ябълките могат да запазят своите вкусови качества за по-дълго време, ако бъдат поставени в хладилник? Единственото нещо, което трябва да имате предвид тук, е, че не трябва да се докосват помежду си. Затова може да увиете всяка една от тях във вестник, например, преди да я оставите в хладилника.

6. Моркови


Градинарите препоръчват да съхраняваме морковите в съд, пълен с пясък. Това не е изненадващо, тъй като той намалява изпарението и забавя гниенето на зеленчуците.

7. Сметана и извара


Сметаната и изварата могат да останат свежи за по-дълго време, ако ги поставим в хладилник с главата надолу. По този начин ще се образува вакуум, който помага за предотвратяване развитието на бактерии.

8. Зелен лук


Може да запазим свежестта на зеления лук за по-дълго време, ако го поставим в чаша с вода. Отрежете лука, където е необходимо и той ще продължи да расте.

9. Подправки и зелени листни зеленчуци


Стъкленият буркан е най-доброто средство за съхранение на пресни билки и зелени листни зеленчуци. Лукът, чесънът и магданозът ще запазят своя аромат, ако бъдат съхранявани по този начин.

10. Мед


Медът може да запази своите полезни свойства в продължение на години, но е важно да се съхранява правилно. Най-добрият начин за постигане на това е да използвате тъмен стъклен буркан с херметическо затваряне. Съдовете от метал, напукан емайл или цинково покритие не са подходящи за съхранение на мед, тъй като могат да го окислят.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.today.com

3.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория