Как безопасно да режем лук, без да се изплъзва и разпръсква?
Неоспорими са полезните свойства на кромодия лук както в кулинарията, така и в рецептите от народната медицина. За да го прилагаме обаче, почти винаги се налага да го режем, особено когато става дума за кулинарна рецепта. В такива случаи, като изключим сълзенето на очите, се появява още един проблем. Тънката мембрана между отделните слоеве на лука е изключително гладка, което допринася за това лукът постоянно да ни се изплъзва, докато го режем.
Освен че се разпръсква във всички страни и ни затруднява да го наситним, по този начин лютивият зеленчук увеличава риска да се порежем, докато го кълцаме.
Затова приложете следния трик, чрез който ще успеете да наситните глава стар лук по най-безопасния и удобен начин.
Изчистете лука, без да отстранявате върха му, по който се намират коренчетата на зеленчука.
Разрежете главата точно наполовина и я обелете, отново без да премахвате върха й. Така той ще държи в едно цяло всички слоеве на лука и няма да им позволява да се разместват.
Притискайки с длан лука, направете надлъжни и напречни разрези по него. Започнете да го режете, като продължавате да го придържате с ръка. По време на рязане, приберете върха на пръстите си, така че да ги предпазите от острието на ножа.
Готово! Вече имате перфектните кубчета лук, нарязани по най-бързия, удобен и безопасен начин.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЛАЙКА ПОДВИЖЕН УРЕД ЗА НИСКОТЕМПЕРАТУРНО ГОТВЕНЕ ТЕРМОЦИРКУЛАТОР SOUS-VIDE SVC107
Безплатна доставка за България!МЕЛИСА ЕНД ДЪГ ГОТВАРСКИ КОМПЛЕКТ ОТ НЕРЪЖДАЕМА СТОМАНА 14265
КУХНЯТА НА ВРЕМЕТО - ЛИЛИЯ ГЕРАСИМОВА - СИЕЛА
МУЛТИКУКЪР OLLA С 24-часов ТАЙМЕР
Безплатна доставка за България!КИНДЕРКРАФТ БЕБЕШКА КОШАРА STELLO
РИЪР МЕХАНИЗЪМ ЗА ЗАКЛЮЧВАНЕ НА ВРАТИ И ПРОЗОРЦИ 70060
СТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Хранене и готвене
- Чадърест гарвански лук, Гарвански лук, Орнитогалум
- Лук за борба с косопада и бърз растеж на косата
- Правете компрес на натъртеното място с кромид лук
- Ползи и вреди на червения лук
- Маринован лук, печен на барбекю
- Как да си приготвите оризово брашно?
- Стар лук (кромид) - състав и полезни свойства
- Как да поправим гранясало олио, свинска мас или масло?
- Облекчете синузита с лук
- Как да махнем неприятния дъх от масло, сирене или извара?
Коментари към Как безопасно да режем лук, без да се изплъзва и разпръсква?