Консумирайте 5 храни при анемия и дефицит на желязо
Анемията е състояние, при което има недостиг на червени кръвни клетки в тялото. Ниският хемоглобин може да е последица от различни фактори, като най-често срещаната причина е дефицитът на желязо. Този елемент е изключително важен, защото е необходим за транспорта на кислород в тялото.
За преодоляване на анемията е препоръчително да се направят някои промени в диетата, с които да се увеличи приемът желязо. Ето кои са храните, които може да използвате, за да повишите нивата на хемоглобина в тялото:
1. Месо
- Червено месо
Всички видове месо съдържат желязо, но най-добрите източници на елемента са червени меса като телешко и агнешко. Пилешкото и пуешкото филе предлагат по-малка доза от елемента. Може да съчетаете с тъмнозелени зеленчуци, които са много добър растителен източник на желязо.
- Месото от органи
Тези храни също съдържат високи количества от необходимия елемент и включват части като дроб, сърце и телешки език.
- Морски дарове
Риби и морски деликатеси като скариди и миди са добър източник на желязо. Те са богати на хранителни вещества и повишават нивата на полезния за сърцето HDL холестерол. Може да включите в менюто си продукти като сардини, риба тон, сьомга и други.
- Калцият се свързва с желязото и така възпрепятства пълноценното му усвояване от организма. Избягвайте да комбинирате храните, богати на желязо, с млечни продукти, броколи и тофу.
2. Зеленолистни зеленчуци
Тъмнозелените зеленчуци са отличен растителен източник на желязо. Добавяйте към салатата и ястията продукти като спанак, различни видове зеле, рукола, листа от глухарче, лапад и други.
- Витамин С помага за абсорбирането на желязо, затова може да комбинирате с плодове и зеленчуци като лимон, портокал, червена чушка и ягода.
3. Бобови култури
Те са особено ценен източник на желязо за вегетарианци и хора, които консумират по-малко месо. Бобовите култури осигуряват протеини и важни минерали. Разнообразете менюто си с леща, грах, боб, нахут и соя.
4. Ядки и семена
Много видове ядки и семена съдържат желязо, като някои от добрите източници на елемента са тиквени семки, кашу, шамфъстък, конопено семе, кедрови ядки и слънчоглед.
- Бадемите също са източник на желязо, но калцият в състава им пречи на пълноценното му усвояване.
5. Какао и черен шоколад
Какаото не само е заредено с ценни антиоксиданти, но и съдържа добро количество желязо. Черният шоколад е добър за сърцето, като съдейства за подобряване на нивата на хемоглобина и холестерола.
Редактор: Гергана Стоева
Източници: healthline.com / thethirty.byrdie.com
Снимки: bonappetit.com / rockinmama.net / simplyscratch.com
empoweredsustenance.com / lipulse.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ХЕМФЕРУМ таблетки 14 мг * 40
ЕКВИЛИБРА ЖЕЛЯЗО + ВИТАМИН C капсули * 60
ФЕРУМ таблетки * 30 САЛУДБОКС
ФЕРОГЛОБИН B12 сироп 200 мл ВИТАБИОТИКС
ТОГЕДЪР ХЕЛТ ВЕГАН МУЛТИ - ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ капсули * 60
ЖЕЛЯЗО + МЕД + ВИТАМИНЕН КОМПЛЕКС капсули * 60
СТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Хранене и готвене
- Анемия
- Хранене според кръвната група - кръвна група 0
- Инфузия на железни препарати (вливане на желязо венозно)
- Хранене според кръвната група - кръвна група А
- Преливане на кръв
- Хематокрит (Hct)
- Хемоглобин (Hb)
- Каламинов лосион
- Диета и натурални средства при таласемия
- Хранене според кръвната група - кръвна група тип АВ
Коментари към Консумирайте 5 храни при анемия и дефицит на желязо