Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести Насърчете функцията на щитовидната жлеза с 8 вида храни

Насърчете функцията на щитовидната жлеза с 8 вида храни

Насърчете функцията на щитовидната жлеза с 8 вида храни - изображение

Йодът е важен минерал за правилното функциониране на щитовидната жлеза, чието изменение може да окаже отрицателно влияние върху здравето на целия организъм. Щитовидната жлеза е отговорна за съхраняването на нужните минерали за синтез на щитовидните хормони, чиято функция се състои в регулирането на метаболизма и детоксикацията. Недостигът на йод в тялото обикновено води до развитие на състояние, известно като хипотиреоидизъм, което е свързано с намаляване производството на щитовидни хормони. Този дисбаланс може да причини сериозни увреждания в организма, включващи прекомерно наддаване на тегло, умора и нередовна менструация. За щастие съществуват някои видове храни, които да помогнат за поддържането и снабдяването на организма с йод.

  • Боровинки

Боровинките са чудесен източник на антиоксиданти. Те могат да помогнат за облекчаване на проблемите, свързани с щитовидната жлеза. Консумацията на 100 грама боровинки дневно снабдява организма с близо 400 микрограма йод. Редовният прием на тези вкусни плодове помага за поддържане на метаболитната функция за регулиране на щитовидната жлеза. Препоръчително е да консумирате боровинките в чист вид или да ги добавяте към различни салати и здравословни шейкове. 

  • Кисело мляко

Киселото мляко е един от най-мощните естествени пробиотици, които могат да бъдат включени в диетата. Този натурален продукт съдържа повече от половината необходимо количество йод за дневен прием от организма (90 микрограма за 1 чаша). Освен това киселото мляко поддържа чревната функция за възстановяване на бактериалната флора и предпазва от вирусни заболявания. 

  • Кристална хималайска сол

Много хора се опитват да сведат до минимум консумацията на конвенционалната готварска сол и да абсорбират достатъчно количество йод от други храни. Кристалната хималайска сол е една добра алтернатива за заместване на този вид храни. Натуралният продукт осигурява близо 250 микрограма йод, т.е. над 150% от препоръчителната дневна доза. Разбира се, подобно на други видове сол, нейното умерено потребление е от съществено значение за избягване на странични ефекти.

  • Треска

Треската е чудесен източник на Омега-3 мастни киселини, витамин Е и минерали, като калий, калций, магнезий и йод. Тя притежава ниско съдържание на мазнини и калории и освен това е една от най-добрите естествени добавки за подобряване функцията на щитовидната жлеза. Консумацията на 85 грама треска дневно снабдява организма с около 99 микрограма йод, което се равнява на близо 66% от препоръчителния дневен прием. 

  • Ягоди

Ягодите са вкусни плодове, които укрепват защитните сили в организма. Въпреки тяхната сладост, те са особено подходящи за насърчаване функцията на щитовидната жлеза, посредством предоставяне на значително количество от необходимия минерал. Една чаша пресни ягоди съдържа 13 микрограма йод, което се равнява на 10% от необходимата дневна доза. 

  • Фасул

Фасулът, известен още като зелен фасул, е здравословен зеленчук, който може да бъде включен в почти всички видове диети. Неговата редовна консумация снабдява организма с малки количества йод, служещи за стимулиране на щитовидната жлеза. Половин чаша от зелен фасул осигурява близо 3 микрограма йод, 2% от препоръчителната дневна доза. 

  • Бял фасул

Фасулът (във всичките му разновидности) е много ценен източник на хранителни вещества, които могат да допълнят здравословната диета. Въпреки това белият фасул е на върха на класацията за видове храни, стимулиращи щитовидната жлеза. В допълнение, половин чаша от този зеленчук съдържа около 32 микрограма йод.

  • Картофи

Картофите са едни от най-консумираните храни в целия свят и едни от най-добрите източници на йод, които могат да бъдат намерени в растителното царство. В допълнение, един печен картоф, заедно с кората, съдържа близо 60 микрограма йод.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиНовиниИнтервютаАлтернативна медицинаХранене при...СнимкиЛеченияМедицински изследванияСпортНаучни публикацииКлинични пътекиИсторияБотаника