Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене Научете срока на годност на някои от най-употребяваните сосове

Научете срока на годност на някои от най-употребяваните сосове

Научете срока на годност на някои от най-употребяваните сосове  - изображение
Вижте колко е дълъг живота на съхранение на любимите ни сосове, овкусители и течни подправки, без които вкусът на храната няма да е същият. За съжаление, след като бъдат отворени, голяма част от тях не са толкова дълготрайни. 
  • Сос за барбекю – 1 година в килера, ако не е отварян и 4 месеца в хладилник, след отваряне.
  • Пчелен мед  - 1 година (отворен или не).
  • Хрян – 1 година, ако не е отворен и  4 месеца след отваряне.
  • Лют сос -  3 години. 
  • Конфитюри и желета (домашни или от магазина) - 1 година в килера, ако не са отваряни и 6 месеца в хладилник, след отваряне.
  • Кетчуп - 1 година в килера, ако не са отваряни и 6 месеца в хладилник, след отваряне.
  • Кленов сироп - 1 година в килера, ако не са отваряни и 1 година в хладилник, след отваряне.
  • Маринати - 1 година в килера, ако не са отваряни и 6 месеца в хладилник, след отваряне. 
  • Майонеза – 3 месеца в килера, ако не е отворена и 2 месеца в хладилник, след отваряне.
  • Горчица - 1 година в килера, ако не са отворена и 1 година в хладилник, след отваряне.
  • Ядки (обелени ) - 1 година в килера, ако не са отваряни и 1 месец, ако са. Отворен пакет с ядки може да съхранявате до 6 месеца в хладилник или фризер. 
  • Ядково масло (сусамово, орехово и други) - 6 месеца в хладилник.
  • Зехтин - 1 година на хладно и тъмно място, ако не е отворен и 6 месеца след отваряне.
  • Песто – 6 месеца в килера, ако не са отворено и 3 дни в хладилник, след отваряне.
  • Сос уорчестър - 1 година  (отворен или не).
  • Всички видове оцет – 2 години в килера, ако не е отворен и 1 година в хладилник, след отваряне.
  • Терияки сос - 3 години в килера, ако не е отворена и 1 месец в хладилник, след отваряне.
  • Соев сос -  3 години в килера, ако не е отворена и 1 месец в хладилник, след отваряне.
  • Салца в буркан – 1 година в килера, ако не са отворена и 1 месец в хладилник, след отваряне.
  • Прясна салца – 4 дни в хладилник.
  • Дресинг за салата – 1 година в килера, ако не са отворена и 1 месец в хладилник, след отваряне.
  • Туршия – 1 година в килера, ако не са отворена и 3 месеца в хладилник, след отваряне.
Източник: realsimple.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиРецептиЛюбопитноНормативни актовеИсторияХрани и ястия