Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене Заменете захарта с кленов сироп за антиоксиданти и минерали

Заменете захарта с кленов сироп за антиоксиданти и минерали

Заменете захарта с кленов сироп за антиоксиданти и минерали - изображение

Кленовият сироп се извлича от дървесен сок и има много по-богат състав от рафинираната захар, която не предлага полезни нутриенти. Като натурален и минимално преработен подсладител, сиропът съдържа над 20 вида антиоксиданти и други фитохимикали. С него успешно можете да овкусите сладкиши, пуканки, пиле или зеленчуци на скара, крекери и пълнозърнести филийки хляб.

1. Естествен продукт
Всички растения съдържат различни видове захари, като главната част от тях са продукт на процеса фотосинтеза. Захарозата е основният тип захар в кленовия сироп и съставлява около 65% от състава му. За разлика от захарта, кленовият продукт има по-нисък гликемичен индекс, а освен това приготвянето му изисква много по-малко преработка.

2. Витамини и минерали
Кленовият сироп съдържа добро количество цинк и манган. Цинкът подсилва имунитета и поддържа нивото на белите кръвни телца, а манганът има важна роля в матаболизирането на въглехидратите, регулацията на кръвната захар и абсорбирането на калций. Растителните съединения в продукта спомагат за намаляването на оксидативния стрес в организма, който ускорява стареенето на клетките.
Кленов сироп3. Антиоксиданти
Подсладителят съдържа до 24 вида антиоксиданти, които работят за намаляването на свободните радикали в тялото, причиняващи възпаления и хронични заболявания. По възможност избирайте по-тъмните разновидности на продукта, защото кленовият сироп от клас Б съдържа повече антиоксиданти.

4. По-добро храносмилане
Изкуствените подсладители могат да предизвикат симптоми на лошо храносмилане като газове, подуване или запек. Поддържайте стомаха в добра форма като използвайте кленов сироп, за да избегнете синтетичните вещества и вредата от високия прием на преработени захари.
Приложения на кленовия сироп5. Множество приложения
Кленовият сироп е добре познат като добавка към палачинки, но има още много начини да го използвате в кухнята. Придайте аромат и приятен карамелен привкус на солени храни, като добавите към пуканки, сос за пиле или дори гриловани зеленчуци. Подобно на меда, сиропът си подхожда много добре със зърнени продукти като закуски, мюсли и кекс. Освен това с него може да подслаждате напитки като чай и домашни коктейли.

Въпреки че кленовият сироп има богат хранителен състав и полезни свойства, той също съдържа високо количество захари и трябва да се консумира в умерени количества.

Редактор: Гергана Стоева
Източници: draxe.com / foodandwine.com
Снимки: digital.vpr.net / ncoliveoil.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноРецептиАлт. медицинаЗдравни съветиНовиниДиетиПроизводителиБотаникаНормативни актовеЛайфстайлЕ-тата в хранитеИсторияСнимкиХрани и ястияВидеоЛеченияСпортАнкетиПсихологияХранене при...ИнтервютаФизиологияТестовеСпециалистиСъставкиИзследвания