Начало Съвети Околна среда и бит Спорт и свободно време Избягвайте да давате тези 10 вида храни на домашните любимци

Избягвайте да давате тези 10 вида храни на домашните любимци

Избягвайте да давате тези 10 вида храни на домашните любимци - изображение

Нашите домашни любимци опознават света чрез вкуса и мириса. Но храните, които изглеждат безобидни за нас, всъщност могат да за окажат токсични за тях. Представяме ви няколко вида хранителни продукти, способни да окажат негативно влияние върху здравето на домашните любимци.

1. Лук и чесън

Зеленчуците като лук, праз и чесън, съдържат пропилдисулфид, който унищожава червените кръвни клетки и води до анемия. В някои случаи заболяването причинява сериозни увреждания на вътрешните органи.

Неговите основни симптоми са гадене, повръщане, диария, апатия, болки в корема и повишен сърдечен ритъм. Те могат да се появят в рамките на няколко дни.

2. Лилии

Лилиите са красиви цветя. Но са смъртоносни за животните. Някои видове могат да имат много силен невротоксичен ефект, ако попаднат в храносмилателната система. Тези растения съдържат вещества, които са токсични за бъбреците.

Основни признаци на натравяне с лилии са загуба на апетит, повръщане, прекомерно уриниране и повишено слюноотделяне.

3. Грозде и стафиди

Само 15 грама грозде могат да натровят 5-килограмово куче. Този плод има негативен ефект върху бъбреците на животните. Ако даден човек страда от здравословни проблеми, гроздето може да причини бъбречна недостатъчност. При здравите животни се наблюдават апатия, диария, повръщане и загуба на апетит.

4. Кафе и шоколад

Кафето и шоколадът съдържат вещества, които са опасни за котките и кучетата. Дори малки количества от тях могат да причинят повръщане. Черният шоколад е по-опасен от млечния и ефектът от неговото натравяне е по-силен.

Кофеинът може да доведе до прекомерно уриниране, дехидратация, аритмия, проблеми с панкреаса и високо кръвно налягане.

5. Тръбни кости

Тръбните кости не са отровни, но също могат да причинят здравословни проблеми. Те се превръщат в малки парченца, когато кучетата започнат да ги гризат и по този начин увеличават риска от увреждане на червата или засядане в гърлото.

Тези продукти могат да окажат неблагоприятно въздействие върху стомаха и да доведат до перитонит - изключително опасно заболяване.

6. Ябълки

Червените ябълки (за разлика от зелените) могат да причинят сърбеж и алергична реакция при кучета. Но опасността не се крие в плодовете, а семената. Те, заедно с тези на черешите и кайсиите, съдържат цианид. В малки дози, това вещество е безвредно за хората, но не и за животните. То може да доведе до повръщане, диария и дехидратация. Заведете домашния любимец на ветеринар, ако погълне семена от череша, кайсия или червена ябълка.

7. Домати

Тези плодове са опасни за животните. Уверете се, че домашните любимци не консумират зелените листа на растението - те също са токсични. Един домат седмично е безопасна доза за куче, което приема натурални продукти. Но не прекалявайте с количеството. В противен случай може да повишите риска от разрушаване на червените кръвни клетки при котките и кучетата, заради наличието на соланин в доматите.

8. Сурови яйца

Суровите яйца са вредни не само за животните, но и за хората. Всеки знае, че те крият риск от развитие на салмонела. За животните, суровите яйца са също толкова опасни, колкото за хората. Освен това, яйченият белтък съдържа авидин, вещество, което нарушава метаболизма на витамин B.

9. Авокадо

Този плод е любим на много хора. Но той е токсичен за животните. Авокадото съдържа персин, който представлява фунгициден токсин. Това вещество може да причини сърдечни, респираторни и стомашно-чревни проблеми на домашните любимци.

10. Сладолед

Сладоледът съдържа много захар и прясно мляко. Повечето възрастни животни имат непоносимост към лактоза. В резултат на това, се сдобиват с диария, повръщане и стомашно-чревни проблеми. Захарта може да доведе до дентални заболявания.

Обърнете внимание на вашите домашни любимци и тяхното здраве. Ако забелязвате признаци на натравяне, незабавно ги отведете на ветеринар и не се опитвайте да ги лекувате сами.

Кои от тези храни ви изненадват най-много? Споделете в коментарите по-долу.

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: cuteness.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияЛюбопитно