Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести Избягвайте консумацията на захар поради тези 4 причини

Избягвайте консумацията на захар поради тези 4 причини

Избягвайте консумацията на захар поради тези 4 причини - изображение

Тези, които не знаят, че захарта има отрицателен ефект върху зъбите и талията, вероятно живеят в заблуда. Това, обаче, не е единственото или дори най-лошото въздействие, което тя оказва. Представяме ви 4 причини, поради които да се откажете този вреден подсладител.

1. Захарта ускорява стареенето на кожата.

След като захарта попадне в кръвта, тя се свързва с протеини, като колаген и еластан, които осигуряват младежки вид на кожата.

  • Това взаимодействие разрушава протеините (унищожава колагена и еластана и води до изсушаване на кожата и появата на бръчки).
  • Произвежда нови и вредни вещества. Например, прави кожата по-чувствителна към слънцето, което е основен състаряващ фактор.

2. Захарта насърчава възпалението.

Способността на захарта да влошава възпалението означава, че тя помага за появата на акне и бръчки по кожата. Също така увеличава риска от много заболявания, като артрит.

Дори когато пием подсладен чай за облекчаване на грип и настинка, захарта се превръща в гнездо от бактерии във вече възпаленото гърло. Така традиционните методи се указват не само безполезни, но и вредни.

3. Захарта причинява сърдечно-съдови заболявания.

През 20 век лекарите смятат, че сърдечно-съдовите заболявания могат да бъдат предотвратени чрез намаляване консумацията на мазнини с животински произход, които повишават нивото на холестерол. Захарта се счита за по-малко опасна. Хората започват да избягват консумацията на мазнини с животински произход, но не се отказват от сладкото.

През 21 век ситуацията се променя драстично. Последните проучвания показват, че захарта значително повишава нивата на холестерол, като същевременно улеснява неговото задържане по стените на кръвоносните съдове, които вече са увредени от този вид подсладител.

4. Захарта буквално ви подлудява.

  • Проучванията показват, че захарта може да причини депресия. Това се случва, защото тя понижава нивата на BDNF, хормон, който се инхибира при хора с депресия и шизофрения.
  • Други проучвания предполагат, че прекомерната захар може да увеличи безпокойството (с което се опитваме да се преборим, консумирайки нещо сладко - иронията е пълна). 
  • И един експеримент показва, че плъховете стават по-глупави заради захарта, която уврежда връзките между мозъчните клетки, отговорни за ученето и паметта.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.lifecoachcode.com
По статията работи: Маргарита Добрева

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияЗдравни съветиСнимкиДиетиРецептиНовиниЛюбопитноВидеоАлт. медицинаСпортАнкетиЛайфстайлЕ-тата в хранитеБотаникаПроизводителиЛечения