Начало Съвети Околна среда и бит За дома Избягвайте 6 вредни съставки в козметичните продукти

Избягвайте 6 вредни съставки в козметичните продукти

Избягвайте 6 вредни съставки в козметичните продукти - изображение

Продуктите, които слагаме върху кожата си, са не по-малко важни от тези, които консумираме. Тялото абсорбира 60% от това, което нанасяме върху епидермиса, а не всички козметични съставки са безвредни.

Дори добрите марки разкрасителни продукти използват евтини материали, които създават отличен аромат, пяна и годност, но крият немалко здравословни рискове. На пазара има огромно разнообразие от продукти, а върху нас пада отговорността да изберем най-доброто за тялото си. За щастие, това е много по-лесно, когато знаем кои са опасните елементи, които е добре да избягваме.

Предлагаме ви списък с 6 от най-често срещаните вредни съставки в козметичните продукти.

1. Синтетични аромати (aroma)

Зад думата „аромати“ могат да се крият стотици различни съединения, а производителят не е длъжен да ги спомене поименно. Много от тях са петролни продукти с неблагоприятно въздействие върху хормоните и нервната система, като освен това могат да имат канцерогенно действие. Синтетичните аромати често са и алергени.

2. Парабени (methylparaben, propylparaben, ethylparabens и други)

Тези изкуствени съединения се използват за предотвратяване на развитието на бактерии и вредни микроорганизми в козметичните продукти. Но те имат негативен ефект не само върху микробите. Парабените са доста широко разпространени, а всъщност могат да доведат до хормонален дисбаланс, като една от причините е, че лесно имитират въздействието на женския хормон естроген.

3. Фталати (phthalates)

Те обикновено се използват за подобряване на текстурата на продуктите, като помагат за тяхното нанасяне и задържане върху кожата. Фталатите смущават ендокринната система и не е добре да се използват от деца. Могат да бъдат намерени в различни дезодоранти, парфюми и лосиони, а някои от тях вече са забранени за употреба в детските продукти.

Хигиенни продукти

4. Натриеви сулфати (натриев лаурил сулфат, sodium lauryl sulfate)

Шампоаните без сулфати са по-щадящи не само за косата, но и за целия организъм. Тези агресивни препарати са доста евтини, а лесно създават така необходимата пяна в козметичните продукти. В процеса на производството им се отделят канцерогенни вещества, чиито следи могат да останат в крайния продукт.
Освен това сулфатите са алергени за кожата.

5. Формалдехиди, фталати и толуен (dibutyl phthalate, formaldehyde, toluene)

Познати още като „токсичното трио“, тези елементи смущават ендокринната и дихателната система. Често се съдържат в лакове и продукти за нокти. Те имат токсични и канцерогенни свойства и е добре да се избягват от бременните жени.

6. Триклозан и триклокарбан (Triclosan and triclocarban)

Намират се в състава на различни антибактериални продукти като паста за зъби, дезодоранти и сапуни. Тези съединения могат да причинят дисбаланс във функцията на ендокринната и имунната система, като и да влошат някои алергии.

Козметични продукти

Редактор: Гергана Стоева
Източници: naturallysavvy.com / helloglow.co / thefoxandshe.com
Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлВидеоЛюбопитноТестовеЗдравни съветиНовиниБотаникаНормативни актовеИсторияПроизводители