Начало Съвети Здраво тяло Първа помощ при... Какво да правим по време на земетресение?

Какво да правим по време на земетресение?

Какво да правим по време на земетресение? - изображение

Който е предупреден, е по-малко уязвим, особено, когато става дума за земетресение. За щастие, не всеки от нас се е сблъсквал с неговите последствия, но ние със сигурност трябва да знаем какво да правим в случай на подобно бедствие. Дори да живеем в безопасна зона, това не означа, че никога няма да се изправим срещу реална опасност. Това са препоръки от Червения кръст и експерти на ООН относно въздействието на природните бедствия, за да знаете как да останете в безопасност по време на земетресение.

  • Какво не трябва да правим?

- Не се крийте под вратата, защото касата може да падне точно върху главата ви.
- На се опитвайте да излезете навън, ако живеете на етаж, по-висок от първия. Асансьорите и стълбите са изключително опасни по време на земетресения.

  • Легнете на пода, в близост до легло или диван и заемете поза "ембрион".

- Веднага, след като усетите трус, се приближете в близост до външната стена. Ако сградата падне, вие може да бъдете намерени по-бързо.
- Уверете се, че няма нищо около вас, което може да бъде съборено: осветителни тела, шкафове и други.
- Легнете на пода, за предпочитане в близост до диван или легло, но не и под тях. Ако шкафът или таванът падне, леглото ще поеме удара и заедно с него ще образува свободно пространство. В същото време, то е достатъчно стабилно, за да не се стовари върху вас. Друг добър вариант е да легнете в близост до стената.
- Свийте се на кълбо и покрийте главата си с ръце, за да я предпазите.

  • Има ли полза да се крием под масата?

Тази теория е доста спорна. От една страна, най-често опасността при земетресения идва от падащи предмети. Ако знаем предварително, че природното бедствие няма да бъде достатъчно силно, за да събори сградата, ние спокойно можем да се скрием под масата. Но в тежки случаи, когато стените и таванът започнат да падат, масата просто може да смачка човек.

  • Има ли полза да бягаме навън?

Разполагате с близо 10-20 секунди от първия трус до възможно срутване. Това време може да бъде идеално, ако го използвате, за да напуснете сградата. Но не го правете, ако:
- не живеете на първия етаж.
- има голямо струпване на хора около изхода.
- се съмнявате, че придвижването може да ви отнеме повече от предвиденото време. В този случай опасността от нараняване, опитвайки се да излезете навън, може да се окаже по-голяма, отколкото, ако останете вътре.
- се нуждаете от малко време, за да прецените ситуацията. При спешни случаи взимането на решение става все по-трудно.

  • Отдалечете се от сградите, ако се намирате навън.

По този начин останките и жиците няма да паднат върху вас. Ако се намирате на мост или стълбище, напуснете ги веднага.

Източник: www.brightside.me

Снимка: www.taringa.net

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайл