Начало Съвети Здраво тяло За детето Как да възпитаме детето да не лъже, като избягваме тези 9 грешки

Как да възпитаме детето да не лъже, като избягваме тези 9 грешки

Как да възпитаме детето да не лъже, като избягваме тези 9 грешки - изображение

Едва ли има някой, който никога не е лъгал през живота си. Ние срещаме такива хора всеки ден, но не знаем какво да правим, когато това са нашите деца. Вижте защо малчуганите лъжат и как да се справите с това.

1. Те осъзнават последствията.

Много често децата лъжат, защото знаят, че истината води до наказания. Опитайте се да ги насърчите да я споделят с вас, като направите наказанието по-малко тежко, за да не се страхуват от него.

2. Те не искат да ви разстроят.

Вашите деца ви обичат и не искат да ви разстроят. Ако не приемате тяхната истина толкова черногледо, те вероятно няма да се притесняват да я споделят с вас.

3. Те не лъжат, а фантазират.

Понякога децата приемат мечтите за реалност: те разказват за своите страхотни приключения и уверяват всеки, че имат брат или сестра. Бъдете по-благосклонни към подобен тип лъжи, защото те изчезват с течение на времето, когато децата пораснат.

4. Те казват лъжи, защото не помнят.

Има ситуации, в които децата разказват лъжи и сами си вярват. Това засяга предимно тези, които могат да забравят за пакостите. Не се страхувайте от подобен тип неистини. Опитайте се да бъдете търпеливи в реакцията си към този вид детско поведение.

5. Те смятат лъжата за учтивост.

Понякога децата смятат, че е правилно да се лъже: щастливи са да носят плетените чорапи на баба, макар вътрешно да са разочаровани от подаръка. Вие трябва да решите дали искате детето ви да се държи по друг начин. В края на краищата, всички ние правим същото.

6. Те са "програмирани" да дадат правилния отговор.

Често задаваме въпроси на децата, очаквайки един единствен отговор от тях. Например, питаме: "Вкусно ли е?", когато той или тя очевидно не иска да яде това. В такива случаи, ако не желаете да карате детето си да лъже, е по-добре да разрешите проблема веднага: "Какво искаш да ядеш точно сега?"

7. Те се страхуват от смяна на ролите.

Децата се страхуват да кажат истината за някои неща, защото са сигурни, че само злодеите от приказките се държат по този начин. Следователно, ако кажат истината, те се превръщат в тези злодеи. Обяснете им, че добрите хора също грешат от време на време. Това, което ги отличава от "лошите", е способността им да поемат отговорност за своите действия.

8. Те лъжат, защото ние лъжем.

Детето копира родителите си във всяко едно отношение. Ако живее в света на лъжите, то също спира да казва истината. Решението е едновременно трудно и лесно: просто трябва да бъдете по-честни.

9. Те мислят, че са прекалено глупави.
Ако третирате децата си като неразумни същества, крещите им и ги обвинявате за всичко, те никога няма да поискат да разберат какво е правилно и добро. Това включва казването на истината.

Опитайте се да общувате с децата си, сякаш те са на вашата възраст. Обяснете им какво не е наред и не ги наказвайте за всяко едно нещо. По този начин те могат да придобият желание за порастване и да осъзнаят значението на истината.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.popsugar.com
По статията работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиСпортЛайфстайлРецептиТестовеАлт. медицинаСоциални грижиНовиниАнкетиИсторияИнтервютаХранене при...ОбразованиеНормативни актовеОрганизацииЗаведенияСпециалистиКлинични пътекиИзследванияЛеченияБотаника