Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене Как да изберете най-добрата диня на пазара?

Как да изберете най-добрата диня на пазара?

Как да изберете най-добрата диня на пазара? - изображение

Много хора нямат представа как да изберат диня. Те просто почукват с ръка върху плода, сякаш знаят какво правят. Въпреки че изборът на вкусна диня по външния вид може да бъде доста трудна задача, има няколко трика, способни да помогнат в това начинание. Да видим кои са те.

1. Следете за правилна форма
Огледайте добре динята. По нея не трябва да има белези, натъртвания или вдлъбнатини. Ако забелязвате бучки или издатини, това може да означава, че тя е получила неравномерно количество вода или светлина по време на отглеждането, което е довело до нейното изсушаване и несъответствие във формата.

2. Вдигнете я
Динята трябва да тежи за своите размери. Това показва, че тя е пълна с вода и следователно - хубава и зряла. Опитайте да сравните теглото на вашата диня с друга, подобна на размери. По-тежката ще бъде по-зряла. Този съвет важи с пълна сила за повечето плодове и зеленчуци.

3. Обърнете внимание на жълтото петно
Долната част на динята разполага с жълто петно. То показва мястото, където плодът е лежал върху земята и е зрял на слънце. Така че, колкото по-тъмно е петното, толкова по-добре. Ако неговият цвят е бял или въобще не се забелязва, това означава, че динята е била откъсната твърде рано и не е узряла.

4. Проверете цвета
Перфектната диня трябва да бъде тъмнозелена и матова. Ако кората е светла и лъскава, вероятно плодът все още не е узрял.

5. Овладейте техниката с почукването
Това може да бъде трудна задача, но много фенове на динята вярват, че методът наистина действа. Почукайте плода и се вслушайте в звука, който произвежда. Той трябва да бъде плътен - подобен на тенор. Ако звукът е дълбок или заглушен, това означава, че динята е неузряла.

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: healthpedia.me
Снимка: foxnews.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиСнимкиХрани и ястияЗдравни съветиЛюбопитноДиетиЛайфстайлАлт. медицинаБотаника