Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене Как да изберете най-доброто месо на пазара?

Как да изберете най-доброто месо на пазара?

Как да изберете най-доброто месо на пазара? - изображение

Лятото е чудесно време за скара и барбекю - и изборът на качествено месо може да направи вашето парти на открито още по-приятно. Но понякога това се оказва трудна задача. Представяме ви 7 основни препоръки от професионални готвачи, които могат да ви помогнат да изберете най-вкусното месо за следващото ястие.

1. Плътност и твърдост

Внимателно огледайте месото, преди да го купите. Професионалните готвачи смятат, че студените месни продукти не трябва да бъдат меки. Това е така, защото мазнината се втвърдява при ниски температури. Добре съхраняваното месо е твърдо на допир. Същото правило важи и за пакетираното. То трябва да бъде сухо и плътно.

2. Цвят

Главните готвачи припомнят, че цветът на месото трябва да се забелязва лесно и да обхваща цялото парче. Колкото по-светъл е червеният нюанс, толкова по-слаб е вкусът. Качественото месо никога не е сиво или кафяво, дори по ръбовете. Бъдете внимателни при закупуване на опаковани месни продукти. Проверявайте всяка страна на опаковката.

3. С какво е хранено животното?

Опитайте се да разберете с какво е било хранено животното. Може да получите тази информация от местния месар или да я прочетете върху етикета на опаковката. Специалистите са единодушни в мнението, че кравите, които консумират зелена трева, осигуряват най-добрият вкус на месо с голямо натрупване на мазнини.

4. От какво месо имате нужда?

Преди да пристъпите към закупуване на месния продукт, трябва да определите вашето меню. Евтиното месо може да има нужда от повече време за обработка. Това обаче е полезно в случаите, в които трябва да приготвите храната предварително и да я съхранявате в хладилник. Като цяло, колкото по-опитни сте в готвенето, толкова по-големи са вашите възможности с месото.

Главните готвачи препоръчват да приготвите вкусен пилешки бульон от кости. И да чувствате свободни да експериментирате със закупуването и нарязването на цяло пиле. По този начин може се добиете с хубави парчета за различни ястия.

5. Цветът и разположението на мазнините

Ето няколко неща, които трябва да знаете за мазнините. Следните съвети от професионални готвачи могат да ви помогнат да изберете най-качественото месо на пазара:

  • Главните готвачи наричат мазнините, "разпилени" върху парче месо, "мраморни". Те споделят, че подобен хранителен продукт осигурява по-добър вкус. Въпреки това, прекомерното количество мазнини може да направи месото жилаво. В такъв случай е най-добре да го използвате за приготвяне на ястия като тартар или карпачо.
  • Мазнината на младите животни е бяла. Тя става все по-жълта с течение на възрастта. Професионалните готвачи твърдят, че месото на възрастните животни има по-наситен вкус. Макар да не е толкова крехко.
  • Мазнината служи като естествено средство за предпазване на месото от изсушаване и втвърдяване.

6. Цената също е важна

Когато купувате евтино месо, в действителност давате пари за солена вода. Професионалните готвачи препоръчват да вземете по-малък и по-скъп месен продукт, който притежава по-добри качества. Те споделят, че порция месо трябва да възлиза на 120-200 грама за човек. Това количество зависи от вида на месния продукт и храната, която приготвяте.

7. Сприятелете се с местния месар

Ако обичате да консумирате месо и често посещавате месния месарски магазин, най-добре да се сприятелите с продавача. По този начин не само може да подобрите своите социални умения, но и да научите полезни съвети за избора на качествен продукт.

Редактор: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: greatfood.ie

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиНовиниЛюбопитноЗдравни съветиХрани и ястияСнимкиСоциални грижиЛайфстайлХранене при...АнкетиНормативни актовеДиети