Начало Съвети Околна среда и бит Здрави по време на пътуване Как да премахнете кърлеж по най-безопасния начин

Как да премахнете кърлеж по най-безопасния начин

Как да премахнете кърлеж по най-безопасния начин  - изображение

Изглежда, че почти всеки има доказан начин за справяне с кърлежите. Ние сме готови да ги изгорим или да ги задушим под слой от вазелин или лак за нокти. Още по-изненадващо е, че вярваме, че ще излязат, ако ги натрием с памуче, натопено в сапунена вода. Може би, ако направим заклинание, неговата ефективност ще се повиши? Експертите обаче не са толкова сигурни.

Ако имате кърлеж, няма нужда да изпадате в паника. Първото нещо, което трябва да направите, е да го премахнете незабавно. Това може да стане с помощта на следното кратко ръководство, предоставено от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ:

  • Вземете пинсета с остър връх и хванете паразита възможно най-близо до повърхността на кожата.
  • Издърпайте бавно нагоре, оказвайки умерен натиск. Опитайте да не усуквате или местите кърлежа напред-назад. В противен случай части от него могат да останат във вашата кожа. Ако това се случи, ги отстранете с пинсети.
Премахване на кърлеж с пинсета
  • Почистете засегнатия участък и ръцете със спирт или вода и сапун.
  • Поставете кърлежа в спирт или запечатан плик или го увийте плътно с тиксо.

Кърлежите могат да предават различни заболявания. Ето защо е най-добре да посетите лекар веднага след ухапването, за да прецени дали да назначи лечение. То може да се определи чрез вида на паразита, затова е хубаво да го носите със себе си.

Бонус: Какво не трябва да правите, за да премахнете кърлеж

Грешки при премахване на кърлеж

В интернет има различни начини за отстраняване на паразита. Но почти всеки от тях може да причини повече вреди, отколкото ползи. "Ние не ги препоръчваме", казва Джорди Ганглоф-Кауфман, ентомолог в департамента по ентомология на корнелския университет.

  • Кибрит. Докато се опитвате да загреете кърлежа, може да го накарате да отдели секрет в раната. Също така, има риск да се изгорите.
  • Вазелин или лак за нокти. Тяхната употреба може да доведе до по-дълбоко забиване в кожата.
  • Памук, напоен със сапунена вода. Смята се, че кърлежът може да се премахне, ако втриете малко сапунена вода в него. The TickEncounter Resource Center проверява тази стратегия. "В края на краищата, никога не успяхме да премахнем нито един кърлеж", споделят те.

Редактор: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: familyeducation.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЗдравни съветиАлт. медицинаВидеоЛюбопитноХранене при...ИзследванияЛайфстайлЛечения