15 храни, които не бива да съхранявате в хладилника
Свикнали сме да възприемаме хладилника като сигурно място за всички храни и напитки, които консумираме, но в действителност охлаждането до толкова ниски температури не е най-доброто решение за някои от тях.
Преди да преминем към списъка с храните, които е добре да държите извън хладилника, е нужно да уточним, че в общия случай консумацията на изброените храни, след като са били в хладилника, не е вредна (освен ако не са развалени). Те просто няма да ви доставят очакваното удоволствие, тъй като съхранението им при подобни условия променя драстично вкуса, а при някои и консистенцията на продукта. Ако искате да консумирате изброените храни в най-добрия им вид, просто купувайте по-малки количества, за да не се налага дългото им съхранение.
Олио / зехтин
В случая с олиото (течни мазнини като слънчогледово, кокосово и рапично олио, зехтин и др.), съхраняването при толкова ниска температура (обикновено между 2-4 градуса при стандартна настройка на хладилника) води до невъзможността да използвате продукта за известен период от време след изваждането му на стайна температура, тъй като от течно, то преминава в почти напълно твърдо състояние. Ако все пак направите тази грешка, сложете олиото за секунди в микровълновата печка, за да възвърне то нормалната си консистенция.
Кафе
Дали е на зърна, мляно или приготвено като напитка, кафето никога не бива да бъде съхранявано в хладилника. То абсорбира всички миризми, излъчвани от останалите продукти и ще изгуби своето собствено ухание и неповторим вкус. Ако смятате да съхранявате по-голямо количество кафе на зърна в хладилника, по-добре се откажете, тъй като с честата промяна на температурата, то започва да губи естествената си влажност, а с нея и вкуса, заради който го консумирате.
Домати
Най-големият проблем при съхраняването на домати в хладилника е, че студената температура променя драстично текстурата на този зеленчук, превръщайки я в кашеста. Всеки все някога (вероятно дори много по-често, колкото би му се искало) си е поръчвал салата с домати в заведение, в които се усещат кристали. Най-вероятната причина за това е, че доматите са били съхранявани в хладилник.
Картофи
Студената температура бързо започва да унищожава скорбялата в картофите, ето защо миксовете със замразени зеленчуци почти никога не включват този зеленчук. Ако все пак сте експериментирали със съхраняването на картофи в хладилника, вече сте се убедили колко безвкусни и неприятни като структура стават при третирането им по този начин.
Банани
За бананите е винаги неподходящо да са в хладилник. Ако са зелени и разчитате, че след седмица ще ги извадите точно толкова добре узрели, колкото ги харесвате, грешите – те ще си останат зелени, защото при ниски температури процесът на зреене на практика спира. Ако пък са нормално узрели, може и да не пострадат на вкус и консистенция от престоя в хладилника, но ще придобият крайно непривлекателен външен вид – кората им изтънява и може да стане напълно черна на цвят.
Авокадо
В повечето случаи авокадото, което купувате от магазина, е твърдо като камък и трябва да мине доста време, докато узрее достатъчно, за да придобие очакваната консистенция и вкус. Ако обаче го приберете в хладилника, както и при бананите, процесът на зреене ще бъде стопиран и колкото и дълго да преседи там, видът на плода му няма да се промени. Или по-скоро ще се промени, но ще отнеме поне месец, за да стане годно за консумация. Лошото е, че в същия период е възможно и да се развали, ако в него е бил започнат някакъв процес, който е останал "невидим" под кората.
Мед
Ако намерите забравено или заровено бурканче или гърненце с мед, престояло 1000 години, той нито ще бъде развален, нито вкусът му ще бъде променен – медът е естествено консервиращ се хранителен продукт без срок на годност. Ако обаче го сложите в хладилника, студената температура ще ускори процеса на кристализация на захарите, при което след изваждането му той ще бъде толкова твърд, че ще ви бъде трудно дори само да забиете лъжицата в него.
Пъпеш и диня
Обикновено се препоръчва да съхранявате нарязания пъпеш или диня в хладилника, тъй като ако бъдат оставени на стайна температура, само за часове започват да ферментират и загниват. Ако обаче се колебаете как да ги съхранявате преди да сте ги срязали, най-добре ще е да ги оставите на тъмно, сухо и проветриво място. А като плюс ще ви кажем, че така антиоксидантите, които се съдържат в пъпеша и динята, се запазват за по-дълго време.
Лук
Подобно на доматите, лукът се кашва и хваща плесен, ако бъде оставен в хладилника за по-дълго време. Ако лукът е нарязан, дори да сте увили стегнато резените, те започват да изсъхват. Освен това нарязанан, той започва да излъчва миризма, която пропива във всичко, което се намира в непосредствена близост до него (ето защо дървените дъски за рязане почти задължително започват да излъчват миризма на лук скоро, след като са влезли в употреба).
Чесън
Чесънът става неядивен за отрицателно време, ако бъде съхраняван в хладилника, тъй като плесенясва и скилидките му стават като гумени. Промените рядко си личат външно и е възможно да останете неприятно изненадани, когато сте решили да използвате ароматното растение.
Хляб
Много домакинства съхраняват хляба си в хладилника, за да не плесенясва. Това обаче не е особено добро решение, тъй като ниската температура ускорява стареене на хляба, прави го по-сух, ронлив и корав – като цяло далеч не толкова вкусен и приятен за ядене, още повече, че може да поеме миризмите на други продукти или на самия хладилник. Съхраняването на хляб в хладилник е удачно единствено, когато той вече е приготвен под формата на сандвич и не толкова хлябът, колкото останалите продукти, трябва да бъдат прибрани на студено, за да не се развалят. Освен това със своята собствена сочност те овлажняват филийките, дори когато са в хладилника.
Билки и подправки
Освен ако не ги опаковате стегнато в прозрачно фолио или в специални вакуумни пликове, пресните зелени подправки не трябва да се съхраняват в хладилника, тъй като също като кафето абсорбират миризмите около себе си и след това е невъзможно да им върнете техния естествен вкус. Те също така изсъхнват много по-бързо в хладилника, така че най-добре ги дръжте на открито и проветриво място, далеч от всякакви миризми.
Шоколад
При ниски температури кристалите на захарозата в шоколада излизат на повърхността и образуват неприятен бял цвят. В резултат на това продуктът губи своя естествен вкус, и определено не е изглежда много апетитно.
Патладжан
Патладжаните също са силно чувствителни към ниските температури в хладилника. Те стават меки, а по повърхността им се образуват вдлъбнатини. За тях важи правилото да бъдат съхранявани на хладно и тъмно и определено не са от продуктите, които може да използвате седмици, след като сте ги закупили. За най-добри резултати ги консумирайте в рамките на 2-3 дена.
Консервирани храни
Може и да се изкушите да сложите консерва с русенско варено или пастет в хладилника, но това не е необходимо. Макар че консервираните продукти трябва да се съхраняват в хладилник, след като се отворят, това не е нужно, докато са запечатани. Просто ще заемат място.
Може би не сте се замисляли какви количества хранителни продукти отиват в кофата и до каква степен това действие е неетично предвид процента на хората, които гладуват през по-голямата част от живота си. Според статистиката в световен мащаб се унищожават над 4 милиарда тона храна годишно, която е била годна за консумация, но по една или друга причина не е била изядена. Ако само в САЩ хората успеят да редуцират похабяването на храна с 5%, количеството, което ще се запази, ще бъде достатъчно за прехраната на 4 000 000 души. |
снимки: pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
МУЛТИФУНКЦИОНАЛЕН УРЕД ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ХЛАДИЛНИК TIENS
Безплатна доставка за България!АБСОРБАТОР НА НЕПРИЯТНИ МИРИЗМИ WELLOS АНАНАС
БИГДЖИГС ДЪРВЕН ОБРАЗОВАТЕЛЕН ХЛАДИЛНИК T0303
ТЕРМОМЕТЪР ЗА ФРИЗЕР
АБСОРБАТОР НА МИРИЗМИ ЗА ХЛАДИЛНИК 1 брой ETAMINE DU LYS
НовЛАКТАНА БИО МЛЕЧНА КАША С 3 ВИДА ЗЪРНА, ЯБЪЛКА И КРУША от 6 месец 200 гр.
СТАТИЯТА е свързана към
- Аз и моето семейство
- За дома и градината
- Методи за лечение на анорексия
- Избягване на киселинни храни
- Секреция на стомашен сок
- Разграждане и резорбция на белтъци, масти и въглехидрати
- Хранене през тръба
- Регулация на слюноотделянето
- Загубата на енергия в зряла възраст може да се избегне чрез пълноценни храни в менюто
- Земна ябълка, Иерусалимски артишок, Гулия, Топинамбур
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Пробиотици
Коментари към 15 храни, които не бива да съхранявате в хладилника