Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно Научете 8 странични ефекта от приема на антибиотици, които лекарите рядко споменават

Научете 8 странични ефекта от приема на антибиотици, които лекарите рядко споменават

Научете 8 странични ефекта от приема на антибиотици, които лекарите рядко споменават - изображение

Най-популярните странични ефекти от приема на антибиотици са гаденето и диарията. Почти всеки знае за тях - или от лекари, или от собствен опит. Но американски учени установяват, че поне 20% от хората, които са приемали антибиотици, са имали и други странични ефекти. Ето някои от тях.

1. Гъбична инфекция

Антибиотиците променят естествената среда на бактериите в човешкия организъм, затова хората стават уязвими към гъбични инфекции. Те могат да се появят в устата, по кожата и под ноктите.

  • Какво да правите? Ако имате предписан курс на лечение, който продължава по-дълго време, трябва да започнете да приемате противогъбични лекарства заедно с антибиотиците.

2. Оцветяване на зъбите

Тетрациклинът може да доведе до оцветяване на зъбите при деца под 8-годишна възраст. Ако бременна жена започне да приема това лекарство, има голяма вероятност нейното бебе да развие проблеми със зъбния емайл.

  • Какво да правите? Учените установяват, че модерният антибиотик доксициклин не води до оцветяване на зъбите, затова може да бъде приеман без последствия. Но разбира се, трябва да го взимате само, ако ви е предписан от лекар.

3. Температура

Покачването на телесната температура може да бъде причинена от много неща. Антибиотиците не са от тях. Ако забележите наличие на висока температура веднага след техния прием, тогава има вероятност да страдате от развитие на алергия към лекарството. Треската може да бъде причинена от почти всеки антибиотик, но най-често от бета-лактамни антибиотици, цефалексин, миноциклин и сулфонамид.

  • Какво да правите? Най-вероятно температурата ще започне да намалява сама. Но ако това не се случи или тя е прекалено висока, най-добре да се отървете от нея, да се консултирате с вашия лекар и да смените антибиотика.

4. Алергична реакция

Алергичната реакция е един от най-опасните странични ефекти, свързани с приема на антибиотици. Тя може да доведе до поява на сърбящ обрив и подути клепачи, устни, език и дори гърло, което да причини анафилаксия. В такъв случай, за да се спаси човешки живот, понякога се прибягва до употребата на адреналин. Запомнете, алергичната реакция към един антибиотик не означава, че може да се появи към друг.

  • Какво да правите? Споделете проблема с вашия лекар и започнете да приемате антибиотици от друга група. Също така трябва да бъдете внимателни при стартиране на ново лечение с медикаменти, които никога преди не сте използвали. Ако имате някакви симптоми на алергия, незабавно се свържете с вашия лекар.

5. Слънчева чувствителност

Някои антибиотици (тетрациклин, флуорохинолон и сулфон) могат да окажат влияние върху чувствителността на кожата към ултравиолетовите лъчи. Ако сте изложени на прекомерно количество слънчева светлина, докато приемате тези лекарства, има голяма вероятност да се сдобиете със слънчево изгаряне. Същите антибиотици могат да причинят обрив дори човек да е прекарал само 15 минути на слънце.

  • Какво да правите? Най-добре да избягвате излагането на пряка слънчева светлина от 10:00 до 14:00 часа, да използвате слънцезащитни продукти и да покривате кожата с дрехи.

6. Сърдечни проблеми

Не се случва често, но антибиотиците могат да доведат до сърдечни проблеми като аритмия или ниско кръвно налягане. Основната причина за това е приемът на еритромицин и някои флуорохинолони.

  • Какво да правите? Посетете лекар, за да смени антибиотика.

7. Главоболие и световъртеж

Главоболието и световъртежът също са много популярни странични ефекти, които хората имат, докато взимат антибиотици. Но обикновено изчезват, когато преустановите приема на лекарствата.

  • Какво да правите? Ако вашето главоболие не е твърде силно, може да вземете болкоуспокояващи. Ако болката е непоносима, трябва да посетите лекар. Той вероятно ще смени лекарството.

8. Нежелана бременност

Ако приемате рифамицини и противозачатъчни, ефектът от хапчетата против забременяване може да намалее. В резултат на това, шансовете за нежелана бременност се увеличават. Няма данни за други антибиотици, които могат да окажат подобно влияние върху ефекта от противозачатъчните.

  • Какво да правите? Използвайте допълнителен метод за предпазване от нежелана бременност, докато приемате антибиотици.

Редактор: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: health.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...НовиниЛюбопитноИсторияСнимкиАлт. медицинаТестовеЗдравни съветиВидеоЛеченияБотаника