Начало Съвети Здрав дух Зависимости Откажете цигарите чрез 4 дихателни упражнения

Откажете цигарите чрез 4 дихателни упражнения

Откажете цигарите чрез 4 дихателни упражнения - изображение

Отказването на цигарите е предизвикателство както за тялото, така и за ума. Дихателните упражнения могат да са ви от полза, защото едновременно прочистват дробовете и намаляват нервното напрежение. Ето няколко техники, които помагат по-лесно да се справите с желанието за пушене, а освен това снабдяват тялото с обилна доза кислород.

1. Диафрагмено дишане

Диафрагмата е мускулът, който задвижва дробовете и ви позволява да дишате. Започнете упражнението от легнала позиция като поставите малка книга или ръката си върху корема. Фокусирайте се върху този обект докато вдишвате и издишвате – целта е той да се вдига и спуска с всеки дъх. Добре е да практикувате диафрагменото дишане общо по 20 минути на ден.

Диафрагмено дишане

2. Издишване през свити устни

Това упражнение ви помага да разширите дробовете и да подобрите функцията им. Застанете в право или седнало положение и дълбоко поемете въздух през носа. Почувствайте как целият капацитет на дробовете бавно се изпълва. След това свийте устни сякаш свирите с уста и издишайте. Не издухвайте със сила въздуха навън, а отделете същото време като при вдишването.

3. Задържане и освобождаване

Поемете дълбоко въздух докато дробовете ви се изпълнят. Направете го бавно като броите до 4. След това задръжте, броейки до 6. Спокойно и продължително издишайте всичко в един дъх. Този тип дишане често е част от йога практиките.

4. Координирано дишане

Това упражнения улеснява достъпа на кислород до мускулите и тъканите по време на тренировка. Започнете с вдишване през носа при началото на физическо упражнение като например коремни преси. Когато достигнете най-трудната точка на упражнението – в случая изправянето, издишайте като задържите устните затворени. Този тип дишане се използва за различни упражнения и помага да не задържате несъзнателно дъха си докато се концентрирате върху движението.

По статията работи: Гергана Стоева
Източници: m.extension.illinois.edu / livestrong.com / bebeautiful.in
Снимки: satukis.info / health.harvard.edu

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЗдравни съветиВидеоИсторияАнкетиЛюбопитноЛеченияСоциални грижиПсихологияЛайфстайлТестовеАлт. медицинаСнимкиСтатистически проучванияПроизводителиБотаника