Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене Преди консумация на яйца, обърнете внимание на цвета на жълтъка

Преди консумация на яйца, обърнете внимание на цвета на жълтъка

Преди консумация на яйца, обърнете внимание на цвета на жълтъка - изображение

Замисляли ли сте се за това какъв цвят трябва да бъде яйченият жълтък? Оказва се, че това е наистина важно. Ние бихме искали да споделим с вас тази информация, която е предоставена от добросъвестни земеделски производители. Ако съществува група от хора, на които може да се доверим за качеството на храните, то това са те.

Преди години учените открили, че цветът на яйчения жълтък се определя по броя на каротеноидите в него. Това са антиоксиданти, които помагат за формирането на витамин A, способен да подобри състоянието на нашите кости. Следователно, колкото по-наситен е жълтъка, толкова повече хранителни вещества съдържа той.

Неговият цвят зависи от начина на хранене на кокошката. Ако диетата й е основата на зърнени храни, следователно жълтъкът ще бъде по-светъл на цвят. Ако тя е консумирала повече царевица, растения и насекоми, тогава той ще придобие портокалов оттенък. Някои големи ферми за яйца дори използват специална скала с 15 различни жълто-оранжеви нюанси, за да определят качеството на техния продукт.

Въпреки това, за предпочитане е да се консумират яйца, които имат яркооранжеви жълтъци, тъй като те съдържат максимално количество вещества, от които тялото ни се нуждае.

Понякога бледите жълтъци се получават в резултат от смяната на сезоните. През зимата те стават по-светли, заради минималното количество храна, осигурявана на пилето през това време от годината. В повечето случаи бледият цвят е показател за ниско качество на яйцата и влошено здраве на кокошката, която ги е възпроизвела. Яйцата от този тип няма да ви предоставят необходимото количество здравословни хранителни вещества, от които имате нужда.

Вие трябва да проверите качеството на яйцата като погледнете надписа върху кутията. Обърнете внимание на наличието на евентуални синтетични оцветители, които са добавени и купувайте яйца само от надеждни доставчици, където пилетата се отглеждат в добри условия.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноНормативни актовеОрганизацииСпортРецептиХрани и ястияХранене при...НовиниАнкетиДиетиСнимкиАлтернативна медицина