Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене Пригответе вкусно бадемово масло за здраво сърце

Пригответе вкусно бадемово масло за здраво сърце

Пригответе вкусно бадемово масло за здраво сърце - изображение

Бадемите са едни от ядките, които трябва най-често да присъстват в диетата ни, защото носят редица ползи за организма. Маслото от бадеми се приготвя малко по-бавно от фъстъченото масло, но за сметка на това е по-полезно и не по-малко вкусно. Изследванията показват, че бадемите успешно понижават лошия холестерол

Ядките съдържат калций и мед – два минерала, спомагащи за доброто функциониране на нервната система и връзките между клетките на мозъка. Маслото е полезно за сърцето, защото съдържа фибри, антиоксиданти и ненаситени мастни киселини, които подобряват холестерола и съдействат за предотвратяването на сърдечни заболявания. Бадемите предлагат още флавоноиди и витамин Е, които помагат да имате здрави артерии и по-малко възпаления.

Вижте как сами да си приготвите полезно масло с помощта на кухненски блендер.

Бадемово маслоСъставки

Единствената необходима съставка са 3 чаши сурови или печени бадеми. По желание може да обогатите вкуса с някои от изброените продукти:

  • 3 супени лъжици олио или масло (кокос, авокадо и др.)
  • 1/4 чаена лъжица сол
  • 1/4 чаена лъжица канела
  • 2 супени лъжици мед, кленов сироп или кафява захар

За приготвянето са необходими 10-20 минути в зависимост от мощността на блендера. Важно е да сте търпеливи и да продължавате да блендирате докато сместа добие кремообразна и гладка структура. Процесът е по-бърз, ако бадемите са предварително затоплени на фурна, защото това им помага по-лесно да освободят маслата си. Добавянето на мазнина също улеснява процеса на смилане.

БадемиИнструкции

1. Загрейте фурната до 180°С и затоплете бадемите за 10 минути. Поставете ги в блендера, когато вече не са горещи, а не веднага след като ги извадите.

2. Започнете да блендирате като правите кратки паузи, за да свалите смлените бадеми, които полепват по стените, и също така да избегнете прегряването на уреда.

3. Вероятно ще са необходими поне 15 минути, за да може трохите да добият състава на гладка и подходяща за мазане смес.

4. Когато маслото придобие хомогенна структура, може да сложите и другите съставки. Мазнината се добавя в началото, а след блендирането се прибавите подправки като сол, канела, ванилия или подсладители . Използвайте блендера за равномерно разнасяне на вкуса.

5. Оставете бадемовото масло да се охлади до стайна температура, след което поставете в стъклен буркан с капак и съхранявайте в хладилник.

Редактор: Гергана Стоева
Източници: downshiftology.com / cookieandkate.com
Снимки: downshiftology.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияЛюбопитноРецептиХранене при...ФизиологияЗдравни съветиНовиниИсторияСнимкиЛайфстайлСпортОрганизацииЛеченияМедицински изследванияАлтернативна медицинаВидеоБотаникаСъставкиНормативни актовеКлинични пътекиСпециалистиДиетиПатологияЗаведенияИнтервютаСоциални грижи