Начало Съвети Здраво тяло За детето Приложете 10 основни принципа във възпитанието на детето /1 част/

Приложете 10 основни принципа във възпитанието на детето /1 част/

Приложете 10 основни принципа във възпитанието на детето /1 част/ - изображение

Героинята на британското телевизионно шоу "Супербавачка" разполага с голяма аудитория от родители от различни страни. Специализирала психология, Джо Фрост учи възрастните как да отговарят на капризите на своите деца и да създадат здрава семейна среда. Техниката на Джо е представена в 10 основни принципа, посочени по-долу. Разберете кои са те, за да ги прилагате всеки ден.

1. Похвала и награди
Децата винаги трябва да знаят, че възрастните са доволни от тях. Може да възнаградите малчуганите не само с играчка, но и с прости думи, като "Добре свършено.", "Колко си добър!" или "Гордея се с теб!". Тактилните усещания са много важни за него, така че прегръщайте детето колкото се може по-често. Системата, в която малчуганът се награждава със звезди и други знаци за разграничаване на постиженията, също функционира добре. Награди, като например тези, окачени на хладилника или друго видно място, често могат да бъдат забелязвани от детето и по този начин да служат като мотивация за добро поведение.

2. Съгласуваност
Детето трябва да знае, че думата "не" е закон, който не подлежи на разглеждане. Ето защо определените ограничения на децата трябва да бъдат изпълнявани от всички членове на семейството и хората, които взаимодействат с тях. Ако на детето ви е забранено да пие газирани напитки, да гледа телевизия преди лягане или да използва електронни устройства, е необходимо да информирате всички, които се грижат за него и да ги помолите да наложат тези правила.

3. Стриктен график
Детето се чувства по-сигурно, когато дадено събитие от живота му преминава през предварително установена рутина. Ето защо възрастните трябва да създават и да следват редовен график за малчуганите. Благодарение на него те ще знаят момента, в който трябва да се справят с едно или друго нещо. Този метод помага на децата да се изправят срещу общ проблем, като липса на желание за сън или успиване.

4. Граници
Много родители смятат, че детето само трябва да се научи какво може да прави и какво не. Но това не е вярно, тъй като най-малкият член на семейството не разполага с достатъчно опит или познания, за да определи по независим начин кое е добро и кое е лошо за него. Ето защо възрастните трябва да помагат на малките в съответното предизвикателство и дори да обяснят това, което е прекалено очевидно, от негова гледна точка, като например, че не трябва да се удря, обижда или вреди на живо същество.

5. Дисциплина
Установяването на набор от правила рядко може да бъде изпълнено без дисциплинарни наказания. Ако детето е нарушило правилата, които са били възложени от родителите, то трябва да знае какви са последиците. В зависимост от степента на несъответствие, санкциите могат да бъдат различни - от строг глас до забрана за излизане или отнемане на любима играчка. В този случай родителите трябва да знаят, че наказанието е действие, а не заплаха. Ето защо ако детето има вина, е необходимо да се действа справедливо и да се пристъпи към санкциониране.

Снимка: www.mindful.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноПсихологияЛайфстайлОрганизацииСоциални грижиСнимкиИнтервютаОбразованиеНовиниАнкетиНормативни актовеРецептиХранене при...СпортАлтернативна медицинаИсторияЗаведенияСпециалистиМедицински изследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника