Начало Съвети Здраво тяло За детето Приложете 10 основни принципа във възпитанието на детето /2 част/

Приложете 10 основни принципа във възпитанието на детето /2 част/

Приложете 10 основни принципа във възпитанието на детето /2 част/ - изображение

Героинята на британското телевизионно шоу "Супербавачка" разполага с голяма аудитория от родители от различни страни. Специализирала психология, Джо Фрост учи възрастните как да отговарят на капризите на своите деца и да създадат здрава семейна среда. Техниката на Джо е представена в 10 основни принципа, посочени по-долу. Разберете кои са те, за да ги прилагате всеки ден.

6. Предупреждение
Предупреждението позволява на детето да промени своето решение или поведение, ако то е неправилно. Детето може да бъде предупредено по 2 начина: с добронамереност или строгост. Добронамереното предупреждение включва фрази като: "Побързай. Скоро ще излизаме и още не си готов." или "Вечерята е след 30 минути, време е да прибереш играчките.". Освен това съществуват строги предупреждения, които се използват в случаите, когато детето се държи лошо. Ако то прави пакости, първо го наблюдавайте и ако ситуацията не се промени, преминете към сериозно предупреждение. Например "Ако не спреш да се държиш така, ще бъдеш наказан." Ако след това поведението на детето не се подобри, само тогава наказанието трябва да се приложи.

7. Очевидно и не толкова
Детето не се ражда с разбирания за това кое е добро и кое лошо. Ето защо родителите трябва да обяснят тези неща на малчуганите. Най-добре е това да става чрез плакат, който е разположен на нивото на очите на детето. Обясненията, записани на хартия, могат да се отразят на възпитанието на най-малкия член от семейството, като го насърчат да поддържа стаята си чиста, да помага на възрастните хора и да не спори с родителите си.

8. Самоконтрол
Колкото и лошо да се държи детето, винаги трябва да запазвате самоконтрол. Не бива да крещите или да губите здрав разум. Просто говорете строго и спокойно. Поддържайки самоконтрол, вие ще обясните много по-добре на вашето дете, че то ще бъде наказано, заради поведението си и това ще се повтаря всеки път, в който се държи по съответния начин.

9. Отговорност
Детето трябва да изпълнява домашни задължения, които да съответстват на неговата възраст. С течение на времето задълженията следва да бъдат усложнявани. Това не означава, че трябва да се дават задачи, които малчуганът не може да реши успешно. Едно 5-годишно дете не знае как да поправи счупена играчка, но може да помогне за почистване на мебелите от праха. Винаги трябва да насърчавате малчугана в домашната работа и да го хвалите всеки път след нейното приключване.

10. Право на почивка
Всички се нуждаем от почивка, включително най-малките членове на семейството. Опитайте се да избягвате прекомерното даване на задължения на детето, тъй като твърде много извънкласни дейности могат да го направят нещастен. То трябва да има време, в което да прави каквото си иска.

Снимка: www.drselfesteem.blogspot.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияЛюбопитноЛайфстайлОрганизацииСоциални грижиСнимкиИнтервютаОбразованиеНовиниАнкетиНормативни актовеАлтернативна медицинаРецептиСпортИсторияХранене при...СпециалистиЗаведенияМедицински изследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника