Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно Спрете мигрената с ботокс инжекция в зоните на болка

Спрете мигрената с ботокс инжекция в зоните на болка

Спрете мигрената с ботокс инжекция в зоните на болка - изображение

Мигрената не е обикновено главоболие и често идва с интензивна болка, която пречи да поддържаме оптимална продуктивност и добро настроение. Хроничните мигрени крадат от качеството на живот, а проучванията показват, че жените се сблъскват с този проблем 3 пъти по-често от мъжете.

Напоследък все по-разпространена става употребата на ботокс като ефективно алтернативно средство за намаляване на честотата и интензивността на мигрените. Множество пациенти остават доволни от процедурата, като намират, че методът действа по-осезаемо и дълготрайно от конвенционалните лекарства и домашни рецепти. Материалът обикновено се поставя около слепоочията и тила, където възпрепятства разпространението на болката по нервните окончания.

  • Защо ботокс?

Ботоксът, който се инжектира за третиране на мигрена, е от същия вид, използван за козметични процедури. Всъщност точно така е намерена тази полезна употреба на веществото. Някои от жените, минали през разкрасителната процедура, открили, че мигрените им значително намаляват. При по-подробно проучване, специалисти установяват, че ботоксът наистина може да има сериозен положителен ефект върху пациенти с хронично главоболие.

Без болка

  • Как действа?

Ботоксът се инжектира около нервите, където се появява болката. Така блокира отделянето на веществата, които предават сигналите за болка и спира процеса на изпращане по мрежата от невротрансмитери, активиращи се при мигрена. След инжекциите при случаи на хронична мигрена (15 или повече главоболия на месец) честотата на дните с болка спада със средно 50%, а освен това интензивността е намалена и по-ефективно се третира с лекарства.

  • С каква трайност?

Ефектът на методът нараства при следващите процедури, като достига максимален резултат след второто или третото нанасяне. Първият път въздействието започва да се усеща след 1 до 2 седмици от процедурата, но за сметка на това продължава 3 месеца. Подобно на другите запълващи вещества, ботоксът бавно се метаболизира от организма и има нужда отново да бъде нанасян под кожата.

Ботокс инжекция

  • Каква е процедурата?

При слагането на ботокс за мигрена лекарят използва много малка игла, която инжектира материала в повърхностните мускули на кожата. Може да се нанесе само около слепоочията или в повече от зоните на главата, където се усеща болка и напрежение. Дозата е твърде малка, за да предизвика неприятни странични ефекти, а много пациенти споделят, че успешно елиминира нуждата от лекарства.

Редактор: Гергана Стоева
Източници: allure.com / womenshealthmag.com / americanmigrainefoundation.org
Снимки: freepik.com / zliving.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаЗдравни проблемиХранене при...НовиниЛеченияБотаникаЛайфстайлИсторияЗаведенияСпортОрганизации