Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно Спрете хълцането чрез 10 лесни начина

Спрете хълцането чрез 10 лесни начина

Спрете хълцането чрез 10 лесни начина - изображение

Хълцането се появява внезапно и изчезва бързо. Но понякога това става досаден и сериозен проблем. От гледна точка на физиологията, хълцането възниква при внезапно съкращаване на диафрагмата, свиване на гласовата кутия и затваряне на вокалните връзки, което води до блокиране притока на въздух.

Според "Книгата за световни рекорди на Гинес", рекордът за най-продължително хълцане се държи от Чарлз Осбърн (1982-1991) от Айова, САЩ. Той хълца непрекъснато в продължение на 68 години. Само си представете дискомфорта! Не искаме да преминавате през нещо подобно, затова ви предлагаме няколко ефективни начина за спиране на хълцането.

1. Запушване на ушите

Запушете ушите с пръсти или притиснете меката част на слуховите органи, разположена под основата на черепа. По този начин може да изпратите сигнал за "релакс" чрез блуждаещия нерв, който се свързва с диафрагмата.

2. Консумация на вода на малки глътки

Приемът на течности с помощта на сламка отпуска нервите. Гаргарата с вода също може да има подобен ефект. Този метод обикновено помага за спиране на хълцането след няколко глътки, но понякога е необходимо да го приложите няколко пъти.

3. Комбиниране на запушване на уши с пиене на вода

Запушете ушите и отпийте няколко глътки вода със сламка. Докато притискате слуховите органи с пръсти, за да ги блокирате, всъщност стимулирате блуждаещия нерв, като заедно с това печелите ползи от преглъщането на питейната течност.

4. Дишане в хартиена торбичка

Този метод увеличава парциалното налягане на въглероден диоксид в кръвта и предизвиква по-дълбоко съкращаване на диафрагмата, за да предостави по-голямо количество кислород. Спрете, ако започвате да се чувствате леко замаяни. 

5. Консумация на мед и лимон

Дъвченето на лимон и консумацията на топла вода с мед стимулират блуждаещия нерв и спират хълцането. Блуждаещият нерв преминава от мозъка към стомаха. Изследователите вярват, че неговото раздразнение може да доведе до появата на хълцане, затова опитайте следното просто действие, за да "рестартирате" нерва и да облекчите състоянието.

6. Прилагане на акупресура

Акупунктурата, или акупресурата, може да помогне ефективно срещу устойчиво хълцане. Тя се използва за стимулиране или дразнене на нервите, отговорни за появата на това състояние. Някои хора дори успяват да решат проблемите, свързани с хълцането, в дългосрочен план с помощта на този метод. 

7. Консумация на сладко

Една супена лъжица захар или фъстъчено масло може да помогне за спиране на хълцането. Движението при отхапване и преглъщане променя това на стомаха по време на дишане, за да насърчи релаксация и да облекчи състоянието. 

8. Изплезване на езика

Този метод може да изглежда странен, но той наистина действа. Изплезването на езика ангажира глотиса - отворът между гласните връзки, който развива и съкращава спазъма, отговорен за появата на хълцане. 

9. Използване на молив

Вземете един молив и го поставете между зъбите, както е показано на изображението. Опитайте се да отпиете няколко глътки вода от чаша. Не позволявайте молива да падне от устата. Това може да бъде труден, но добър начин, за спиране на хълцането. 

10. Бързо вдишване и бавно издишване

За да приложите тази техника, трябва да си поемете колкото се може повече въздух, възможно най-бързо, след което бавно да издишате в продължение на 30 секунди. Повторете процедурата, докато хълцането спре. 

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: respuestas.tips

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноБотаника