Стимулирайте ходилата с масажна топка за 4 здравословни ползи

Стимулирайте ходилата с масажна топка за 4 здравословни ползи - изображение

Знаете ли, че масажните топки са създадени в Дания като средство за облекчаване на стреса при пациенти със симптоми на тревожност и депресия. Като стимулират кръвообращението и нервните окончания, те имат положително действие не само върху психиката, но и при нарушена циркулация, схващания, високо кръвно, главоболие и паднал свод. Масажните топки са покрити с еластични бодлички със заоблени върхове, които насърчават оросяването, помагат за отпускане на мускулите и ставите и задействат важни акупресурни точки върху ходилата.

Те често се използват от физиотерапевтите, а освен това лесно можем да се възползваме от позитивния им ефект в домашни условия. Ето как можем да използваме масажната топка за стимулация на ходилата и кои са 4 здравословни ползи от редовната й употреба.

1. Подобрява циркулацията

Много от нас водят начин на живот с недостатъчно физическа активност, което се отразява не само върху състоянието на крайниците, но и върху цялостния тонус на организма. Преди лягане отделете 10-15 минути за масаж на всяко ходило, защото това помага за стимулиране на кръвообращението и успокояване на нервната система, допринасяйки за по-добра почивка през нощта. Масажните топки също така са подходящи за хора, които активно се занимават със спорт, защото насърчават циркулацията и така съдействат за по-ефективно възстановяване на мускулите и ставите.

Спортно натоварване

2. Регулира кръвното налягане

Високото кръвно е често срещан проблем, който може да е свързан както с възрастта, така и с външни фактори като стрес, неподходяща диета или вредни навици. Изследване при хора с натоварващи професии показва, че 10-минутните упражнения за ходила с масажна топка помагат за облекчаване на напрежението и понижаване на кръвното налягане. Разбира се, за добър резултат е необходимо да се практикуват поне 3 пъти седмично.

3. Помага при главоболие

Датско проучване показва, че рефлексотерапията с масажна топка води до значително понижаване на интензивността и честотата на главоболието и мигрената. Пациентите регистрирали осезаемо подобрение в симптомите, а други тестове показват, че този вид масаж помага за облекчаване на тревожност и депресия. На ходилата има важни точки, които са свързани с регулацията на много от системите в тялото.

Акупресура върху ходилата

4. Облекчава болката в ходилата

Има различни фактори, които могат да предизвикат болезнени симптоми, като те често са резултат от натоварване, плантарен фасциит (възпаление на тъканта), паднал свод или дори неудобни обувки. Можете значително да облекчите дискомфорта с помощта на упражнения за крака и масажна топка, като е добре да концентрирате натиска върху свода.

Употреба

Има много начини да направим стимулиращ масаж, а един от най-лесните и разпространени методи е търкалянето на топката по дължината на ходилата. За целта топката се поставя на земята, а краката се позиционират така, че тя да попадне под вдлъбнатината на свода. След това започвате да движите ходилото напред-назад, като целта е масажните иглички да минават по цялата му дължина. Може периодично да променяте силата на натиска, а за оптимален ефект са необходими 10-20 минути.

Почивка за ходилата

Редактор: Гергана Стоева
Източници: naturallivingideas.com / activebodiesphysiotherapy.com.au
Снимки: pixabay.com / freepik.com / mappingmegan.com

5.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СТАТИЯТА

Стимулирайте ходилата с масажна топка за 4 здравословни ползи | Здравни съвети Framar.bg
Нов код
ОТКАЖИ

СТАТИЯТА е свързана към

© 2007 - 2019 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival