Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести 11 важни признака, че не приемате достатъчно вода

11 важни признака, че не приемате достатъчно вода

11 важни признака, че не приемате достатъчно вода - изображение

В света няма нищо по-освежаващо от чаша студена вода. Вероятно не съществува човек, който може да отрече, че тази напитка понякога действа много по-тонизиращо от чай или кафе. Въпреки това, голяма част от нас не приема достатъчно вода на дневна база. Лишавайки се от най-естествения ресурс в света, ние непрекъснато увреждаме нашите тела. Ако припознавате някои от следните признаци, ви препоръчваме веднага да изпиете чаша от тази напитка.

1. Устата ви е суха.
Изглежда прекалено очевидно, но последиците могат и да не са такива. Разбира се, всеки път, когато изпитате това неприятно чувство на сухота в устата, искате да си вземете нещо за пиене. Но захарните напитки са само временно решение на проблема. Питейната вода смазва мукозните мембрани в гърлото, като заедно с това поддържа устата влажна дълго време след първата глътка.

2. Кожата ви е суха.
Кожата е най-големият орган в човешкото тяло, затова тя трябва да бъде хидратирана. Всъщност, сухата кожа е един от най-ранните признаци на пълно обезводняване, което може да доведе до много по-големи проблеми. Липсата на вода означава липса на пот. Това, от друга страна, води до невъзможност на тялото да отмие излишните замърсявания, натрупани през деня. Ако искате да избегнете появата на акне, тогава консумирайте повече вода.

3. Прекалено сте жадни.
Вече споменахме за сухата уста, но жаждата надминава далеч това усещане. Когато човек има махмурлук, той не може да получи достатъчно количество питейна течност. Алкохолът дехидратира тялото, а водата изпраща сигнал: "Да, моля!" към мозъка балансиране нивата в организма. Слушайте какво казва вашето тяло. То знае какво говори.

4. Очите ви са сухи.
До сега трябва да ви е станало ясно, че консумацията на вода засяга повече гърлото и устата. Дефицитът на питейната течност води до сухи и зачервени очи. Без вода в тялото сълзите ви пресъхват. Ако си мислите: "И какво, ако не мога да плача?", трябва да осъзнаете, че това може да причини много повече вреди на вашите очи, особено, ако носите контактни лещи ежедневно.

5. Изпитвате болка в ставите.
Хрущялните и гръбначни дискове се състоят от 80% вода. Тя е необходима за предпазване на костите от нараняване при предприемане на всяка една стъпка. Поддържайки тялото си хидратирано, вие гарантирате, че вашите стави могат да устоят на резки движения, като бягане, скачане или падане.

6. Вашата мускулна маса намалява.
Мускулите също се състоят предимно от вода. Питейната течност преди, по време и след тренировка води до хидратиране и комфорт. Освен това тя достига до правилните места във вашето тяло и намалява вероятността от възникване на възпаление и болка, свързана с вдигане на тежести.

7. Боледувате по-дълго време.
Питейната течност непрекъснато "отмива" токсините от тялото. Нашите органи филтрират отпадъчните продукти като машина, но ако тя не се зарежда с вода, не може да работи правилно. Това, което се случва с дехидратираното тяло, е, че органите започват да изтеглят вода към складирани зони, като например кръвта, което води до съвсем нов набор от проблеми.

8. Чувствате умора.
Както вече споменахме, когато тялото е дехидратирано, то "заема" вода от кръвта. Липсата на правилно хидратирана кръв води до липсата на кислород, който преминава през организма. Това може да причини проблеми, като сънливост или умора.

9. Изпитвате силен глад.
Когато сте дехидратирани, тялото ви може да започне да си мисли, че се нуждае от храна. Това се случва през деня, а вечер се появява желание за среднощна закуска. Въпреки това, консумацията на храна създава повече работа на вашето тяло, докато питейната вода пречиства органите и ги снабдява с "гориво", което им позволява да преминат успешно към много други процеси в тялото.

10. Имате проблеми с храносмилането.
Преди това говорихме за мукуса в гърлото и устата и как поддържането на хидратацията позволява на мембраната да функционира правилно. Това важи също за цялата храносмилателна система. Без правилна хидратация количеството и силата на мукуса в стомаха намалява, позволявайки на стомашната киселина да причини сериозни проблеми на вътрешните органи. Това води до поява на киселини и лошо храносмилане.

11. Преждевременно стареене.
Количеството вода, което тялото ви задържа, намалява с възрастта. Очевидно, това означава, че тъй като остаряваме, трябва съзнателно да увеличим приема на питейна течност. Докато преждевременното стареене е очевидно от външната страна, вредите, които се причиняват на нашите вътрешни органи, в крайна сметка могат да се усетят с течение на времето.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.utilities-me.com
По статията работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлХранене при...ЛюбопитноНовиниХрани и ястияВидеоСнимкиЗдравни съветиДиетиСпорт и туризъмИсторияФизиологияСпортРецептиАлт. медицинаНормативни актовеБотаникаПроизводителиЛеченияОрганизации