Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене 11 иновативни готварски трика за тези, които не обичат да прекарват много време в готвене

11 иновативни готварски трика за тези, които не обичат да прекарват много време в готвене

11 иновативни готварски трика за тези, които не обичат да прекарват много време в готвене - изображение

Кой не обича да пести време от готвене, вместо да прекарва часове над печката? Не е нужно да бъдете професионален готвач, за да направите вкусно и здравословно ястие. Просто трябва да знаете няколко полезни трика. Представяме ви 11 практични съвета, които могат да направят готвенето по-лесно и по-кратко.

1. Накиснете пастата преди готвене, за да бъде готова само за 60 секунди

Може да звучи странно, но това наистина действа. Накиснете пастата в съд с вода и оставете на стайна температура за няколко часа или една нощ. След това може да я приготвите много бързо като я потопите във вряща вода или добавите горещ сос към нея.

2. Нарежете мангото на кубчета за по-малко от минута

Това е най-бързият и най-лесният начин, по който може да обелите мангото и да го нарежете за салата.

3. Карамелизирайте лука два пъти по-бързо само със сода за хляб

Добавете 1/2 чаена лъжица сода за хляб към 1 килограм лук, веднага след като придобие златист цвят по време на пържене. По този начин зеленчукът може да се карамелизира само за няколко секунди, без да загаря.

4. Настържете сиренето на стайна температура

Оставете пармезана или друг вид твърдо сирене на стайна температура, за да омекне и да стане по-лесно за настъргване.

5. Премахнете семето от авокадото за по-малко от 60 секунди

За да премахнете семето от авокадото, трябва да използвате остър нож и да бъдете много внимателни. Най-лесният начин да направите това е да поставите плода върху дъска за рязане.

6. Замразете месото, за да го нарежете бързо за пържене или печене

По този начин може да получите тънки и равномерни парчета месо, които няма да ви отнемат много време за готвене.

7. Гответе веднъж и използвайте остатъците, за да направите друго ястие

Свинското и пуешкото месо имат нужда от повече време за готвене. Те са идеални за семеен обяд или вечеря. Остатъците могат да се използват за приготвяне на храна през делничните дни. Съхранявайте ги в съд с херметическо затваряне и ги добавяйте към сандвичи, салати и леки закуски, за да се възползвате максимално от тях.

8. Нарежете маслото на малки парчета, за да омекне по-бързо

Също така може да го поставите близо до печката, за да го затоплите, докато готвите нещо друго.

9. Научете се да белите картофите по-бързо

Потопете картофите във вряла вода за 30 секунди. След това ги прехвърлете в студена вода. След 30 секунди пристъпете към тяхното белене. Няма нужда да полагате какви да е усилия, тъй като разликата в температурата може да помогне за отделянето на обвивката от зеленчука. Друг лесен начин за белене на картофите е чрез потапяне в солена вода за 15-20 минути.

10. Нарежете ананаса на равни парчета за 2 минути

Използвайте остър нож, за да разрежете плода на 4 равни части, след което нарежете всяка от тях на малки парченца.

11. Пригответе зеленчуците бързо с газирана вода

Използвайте газирана вода, вместо обикновена, за да приготвите зеленчуците. Тя съдържа бикарбонат, който разгражда растителната целулоза и ускорява процеса на готвене. Също така прави зеленчуците по-меки, като заедно с това поддържа техния ярък цвят.

Знаете ли други трикове, които могат да облекчат процеса на готвене? Споделете с нас в коментарите.

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: thenewdaily.com.au; buzzfeed.com; wholenewmom.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиЛюбопитноРецептиИнтервютаПроизводители