Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести 12 признака, че консумирате прекалено много захар

12 признака, че консумирате прекалено много захар

12 признака, че консумирате прекалено много захар - изображение

Повечето хора смятат, че само диабетиците страдат от високи нива на кръвна захар. И все пак това не е така. Всеки човек може да бъде засегнат от това състояние и дори да не забележи вредите, които то оказва върху неговите нерви, кръвоносните съдове и органите. За да предотвратите подобни усложнения, е важно да разпознавате тревожните симптоми навреме и да вземете адекватни мерки.

1. Постоянен глад.

Високата кръвна захар предотвратява навлизането на глюкоза в клетките. В резултат на това тялото не получава енергия и иска храна отново и отново: това е порочен кръг.

2. Повишена умора.

При високо ниво на кръвна захар, тялото не е в състояние да съхранява и абсорбира правилно глюкозата. Енергията се използва неефективно и клетките на тялото не получават нужното гориво за тях. Всичко това води до усещане за безпричинна умора.

3. Често уриниране.

Ако кръвната захар е прекалено висока, бъбреците не могат да реабсорбират флуидите. Следователно, докато тялото се опитва да изравни концентрацията на глюкоза в кръвта и клетките, то разрежда кръвта с вътреклетъчна течност, като по този начин нормализира концентрацията на глюкоза. Това води до често уриниране.

4. Сухота в устата, прекомерна жажда.

Сухотата в устата и силната жажда са отговорни за тежките загуби на течности. Хипоталамусът, който определя нивото на дехидратация и предизвиква жажда, изпраща съответния сигнал към мозъка. Разбира се, не може да се откажете от консумацията на напитки, но е по-добре изберете вода или чай, вместо захар.

5. Загуба на тегло.

Високото ниво на глюкоза може да причини загуба на тегло за кратък период от време, дори храненията да са чести и да съдържат голямо количество калории. Има няколко причини за това:

  • Загубата на течности, причинена от често уриниране, води до намаляване на теглото.
  • Ако нивото на инсулин е недостатъчно за глюкозния метаболизъм, тялото ви преминава към изгаряне на мазнини.
  • Голямо количество урина при високо ниво глюкоза кара тялото да изразходва повече калории. По този начин то се опитва да "се отърве" от излишната глюкоза.

6. Инфекциозни заболявания.

Инфекцията на пикочните пътища и гъбичните инфекции могат да възникнат както при мъже, така и при жени. И все пак, те се срещат по-често при представителите от нежния пол, които страдат от високи нива на кръвна захар и диабет. Голямото количество захар създава благоприятна среда за възпроизводството на дрожди и бактерии.

7. Суха кожа.

 

Сухата кожа може да бъде свързана с високо ниво на кръвна захар поради няколко причини:

  • Прекомерното уриниране дехидратира организма до такава степен, че кожата започва да се изсушава.
  • Проблемите, свързани с дермата на краката, са признак на атеросклероза - втвърдяване и стесняване на артериите и намаляване на кръвообращението - заболяване, което често се среща при диабетици.
  • Увредените нерви могат да нарушат нормалната работа на потните жлези и да повлияят върху водния баланс на кожата.

8. Трудности при концентрация.

Високите нива на кръвна захар предотвратяват навлизането на глюкоза в мозъчните клетки. По този начин се възпрепятства доставянето на енергия към мозъка. Това оказва неблагоприятно въздействие върху скоростта на мислене и взимането на решения.

9. Замъглено зрение.

Замъгленото зрение се получава в резултат от ефекта на дехидратация, причинен от високото ниво на кръвна захар. Това оказва влияние върху клетките на окото. В резултат, те се деформират и зрителният орган губи способността за правилно фокусиране.

10. Бавно заздравяване на рани и порязвания.

 

Раните и порязванията заздравяват бавно заради увреждане на кръвоносните съдове, причинено от високите нива на кръвна захар. Това води до влошаване на кръвообращението, особено в крайниците и недостатъчно подхранване на тъканите.

11. Импотентност.

Трудността за поддържане на ерекция може да възникне на фона на високата кръвна захар. Здравословната ерекция изисква здрави нерви, добър кръвен поток и правилен баланс на хормоните. Все пак, прекомерното количество захар в кръвта може да повлия неблагоприятно върху всяка от тези системи.

12. Раздразнителност.

Според проучвания, хората с висока кръвна захар са загрижени, раздразнителни и склонни към депресия. Мозъкът се снабдява с еквивалентно количество глюкоза. Промяната в нейните нива може да окаже неблагоприятно въздействие на мозъчната дейност. В резултат на това нашето настроение внезапно се влошава. Захарта оказва влияние върху друг хранителен елемент, отговорен за настроението: хром. Този минерал е необходим за поддържане нивото на кръвна захар, тъй като инсулинът, който пренася глюкозата от кръвта в клетките, не може да функционира правилно без него.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.eaf.nutrisystem.com
По статията работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияАлт. медицинаЗдравни съветиФизиологияИзследванияНовиниИнтервютаХранене при...ИсторияСнимкиЛюбопитноЛайфстайлСъставкиРецептиВидеоБотаникаЕ-тата в хранитеСпортДиетиКлинични пътеки