Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене 19 кулинарни трика, споделени от най-изтъкнатите готвачи

19 кулинарни трика, споделени от най-изтъкнатите готвачи

19 кулинарни трика, споделени от най-изтъкнатите готвачи - изображение

Почти всеки може да се съгласи, че готвенето е изкуство. Ето защо е важно да не разчитаме само на нашия талант, но и на набор от правила. Нещо повече, готвенето има своите тънкости, които готвачите предават от поколение на поколение. Представяме ви няколко малко известни кулинарни трика. Те могат да направят вашите ястия още по-вкусни и достойни за най-добрите кухни в света.

  • Обичате люти чушки, но искате да намалите техния пикантен вкус? Тогава премахнете семената и жилките. Изплакнете чушките със студена вода и преминете към консумация. По този начин може да намалите техния пикантен вкус, без да го променяте драстично.
  • Не е нужно да използвате олио за пържене, за да получите хрупкава коричка на картофите. Просто оваляйте зеленчуците в брашно и ги изпечете на фурна.
  • Броите калории? Заменете тежката сметана с 3-4 яйца, разбити на сняг, когато приготвяте сладкиш.
 
  • Ако се чудите дали да потопите зеленчуците в студена или топла вода, имайте предвид следното: натуралните продукти, които растат под земята, имат нужда от студена вода, а тези над нея - от топла.
  • Когато разбивате яйчени белтъци, обърнете купата с дъното нагоре, за да проверите тяхната консистенция: ако сместа е готова, тя трябва да остане в съда.
  • Използвайте алуминиево фолио, за да изпечете цвеклото: за разлика от варения продукт, печеният съдържа повече витамини и запазва своите вкус и цвят.
 
  • Искате да нарежете лука по възможно най-бързия и лесен начин. Просто го разделете на две равни части. Премахнете корена и стъблото. Направете няколко хоризонтални и вертикални разреза. Накрая нарежете главата напречно.
  • Винаги добавяйте дресинг към салатата, след като сте я подсолили. В противен случай, олиото няма да позволи на солта да се разтвори напълно.
  • Използвайте повече вода, за да предотвратите слепването на спагетите по време на варене (1 литър питейна течност за 100 грама "сухи" тестени изделия).
 
  • Тайната за приготвяне на перфектно тесто за сладкиши е следната: теглото на брашното трябва да е равно с това на захарта. Същото правило важи за комбинирането на яйцата с маслото.
  • За да приготвите гладко картофено пюре, добавете малко прясно мляко и щипка сода за хляб и разбийте добре съставките в продължение на 2-3 минути.
  • Може да се сдобиете със сочни цитрусови плодове, ако преди това ги потопите в топла вода за няколко секунди и ги притиснете леко с ръце.
 
  • Използвайте дървена лъжица, за да проверите дали олиото в тигана е достатъчно горещо. Ако забележите балончета около нея, това означава, че е време на преминете към готвене.
  • За да предотвратите залепването на ориза, първо го запечете в тиган с малко растително олио, след което добавете водата за варене. Искате да придадете лек аромат на чесън? Добавете една скилидка към ориза и го разбъркайте, когато е готов.
  • Ако планирате да сервирате тестени изделия със сос, не добавяйте масло във водата, тъй като по този начин може да "убиете" вкуса на дресинга.
 
  • Искате да нарежете домат, без да разливате неговото съдържание? Тогава премахнете най-горната част на плода. След това внимателно го нарежете на парчета, като отделяте секторите, които разделят семената от стените на домата.
  • Всеки знае, че трябва да поръси дъното на тавата за печене с брашно, преди да прехвърли тестото в нея. Въпреки това, ако приготвяте сладкиш, може да заместите пшеничния продукт с какао на прах. То придава приятен аромат на ястието, без да влияе върху неговия вкус.
  • За да направите кюфтетата по-вкусни, загрейте нарязания лук в растително масло и го смелете заедно с месото.
 
  • Всеки готвач има своя собствена тайна за приготвяне на перфектна пържола. Но всички се съгласяват с едно - тиганът трябва да е много горещ и да пуши.

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: www.brightside.me
Снимка: www.thaoshow.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлСнимкиПсихологияИнтервютаРецептиПроизводителиХранене при...СпортФизиологияАлт. медицинаНовиниЛеченияСпециалистиТестовеДиети