Начало Съвети Околна среда и бит Здрави по време на пътуване 20 съвета за избор на правилно място в самолет, споделени от човек, който пътува повече от някои пилоти

20 съвета за избор на правилно място в самолет, споделени от човек, който пътува повече от някои пилоти

20 съвета за избор на правилно място в самолет, споделени от човек, който пътува повече от някои пилоти - изображение

Опитните пътници знаят, че добрите места в самолета определят качеството на полета с близо 200%. Но понякога е много трудно да действате бързо и да изберете най-удобното място, докато сте на летището. Авиокомпаниите са съсредоточени повече върху проверката на пътниците, докато туристическите агенции трябва да мислят за цялата група. Единственото нещо, което може да направите, е да вземете нещата в свои ръце.

Лео е готов да помогне на начинаещите туристи. Нюйоркският служител лети повече от 50 пъти годишно и е измислил своя собствена стратегия за избор на добро място. Ние искаме да споделим неговите съвети с вас. Така че, разгледайте списъка и изберете тези, които могат да ви бъдат от полза.

1. Кратки полети

Кратък полет

 • Ако вашият полет е кратък, по-добре да запазите място до прозореца. Но имайте предвид, че ако изберете това до крилата, няма да виждате.
 • По-добре да не сядате на първия ред: няма как да поставите багажа под седалката пред вас по време на излитане. Последният ред също не е за предпочитане. Там седалките не могат да се накланят назад, туй като опират в тоалетната. Така че, ако не искате да прекарате целия полет във вертикално положение, избягвайте тези места.
 • Ако правите онлайн резервация, изберете ред, в който седалката, намираща се близо до пътеката, е вече заета. По този начин мястото в средата може да остане свободно или да се заеме последно. В противен случай има голяма вероятност да прекарате полета с шумна двойка или майка с дете - нито едно от двете не е добра опция. И все пак, ако полетът трае само няколко часа, е по-добре да стоите в средата.

2. Дълги полети

Дълъг полет

 • Изберете място до пътеката, ако полетът трае повече от 5 часа. По този начин може да ставате по всяко време, за да се разхождате или да разтягате краката си.
 • Когато правите онлайн резервация, се уверете, че едно от три места във вашия ред е вече заето. Така може да увеличите шансовете да прекарате полета само с един човек, а не с двойка или жена с дете.
 • Не избирайте място на първи ред. Понякога подлакътниците там са неподвижни, затова няма да може да ги повдигнете. И ако има свободна седалка близо до вас, шансът да се отпуснете на тези две места едновременно намалява драстично.

3. Голям самолет

Голям самолет

 • Големите самолети могат да се състоят от 3 колони по 3 места. Но дори седалките в близост до пътеката в средната част са доста удобни. Може да станете по всяко време и да бъдете притеснявани само от един пътник, за да го пуснете. Освен това, шансът до вас да седне някоя двойка е голям. В този случай въобще няма да бъдете обезпокоявани.

4. Боинг 747 и други широкообемни самолети

Боинг 747 и други широкообемни самолети

 • Въпреки че средната част съдържа 4 места, седалките в близост до пътеката все още са най-добрата опция. Само един човек може да ви обезпокои, за да го пуснете да мине (този, който е най-близо до вас).
 • Не избирайте места в близост до пътеките в лявата и дясната част на самолета. До вас могат да седнат двама пътници, затова трябва да ги пускате и двамата, когато искат да излязат.
 • Дори да има свободна седалка до пътеката, не я избирайте, когато двете места до нея не са заети. Те могат да бъдат резервирани от двойка в последния момент. Най-добре да изберете ред, чието място от другата страна на пътеката е заето.

5. Когато пътувате с приятел

Пътуване с приятел

 • По-добре да седнете на места, които се намират от двете страни на пътеката. По този начин може да разговаряте и да ставате, когато искате. В допълнение, всеки има шанс да се сдобие с празна (средна) седалка до него.
 • Най-важното нещо е да не забравяте, че средната седалка, разположена на последния ред, е по-добра от тази близо до коридора на същия такъв. От вас зависи дали да я заемете или да я предоставите на вашия приятел.

6. Когато пътувате с вашия партньор

Пътуване с партньор

 • Ако правите резервация онлайн, по-добре да намерите 3 свободни места на един ред и да ги блокирате от двете страни: едното до прозореца, а другото до пътеката. В този случай има вероятност никой да не седне между вас. И дори ако някой реши да го направи, винаги може да поискате да си смените местата с този човек.

Няколко допълнителни съвета:

Допълнителни съвети за избор на правилно място в самолет

 • Без значение какво казват всички, задната част на самолета все още е най-безопасното място за сядане.
 • В задната част на самолета обикновено има по-малко пътници. Проверката започва от предната част. Така че, шансовете да летите без съсед са доста големи. Освен това, пътниците с деца обикновено сядат на предните места, тъй като бебешките кошчета често са фиксирани към предната стена. Следователно, ако летите без слушалки или тапи за уши може да се насладите на тишината зад вас.
 • И все пак, ако изберете място близо до предната част, но не и първите редове, може да слезете от самолета по-бързо. Това означава, че няма да се налага да чакате прекалено дълго на граничния контрол. И не забравяйте - правилото действа само ако пътниците се качат на летището веднага след слизане от самолета, без да се прехвърлят на автобуси.
 • Местата в задната част на самолета могат да бъдат по-евтини. Авиокомпаниите често правят така, че пътниците да плащат повече за места в икономична класа, разположени в предната част на самолета.
 • По принцип стюардите започват да дават храна от предната част на самолета. Когато пътниците трябва да избират между риба и пилешко, обикновено залагат на второто. Следователно, задните места остават без избор - само риба. Ето защо, ако искате да имате алтернативна възможност за обяд, трябва да изберете местата в предната част на самолета.

Редактор: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: atlasobscura.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноСнимкиРецептиИсторияХранене при...ОрганизацииПсихологияСпортАлт. медицина