Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене 4 начина да различим старите яйца

4 начина да различим старите яйца

4 начина да различим старите яйца - изображение

Вероятно на всеки се е случвало да се изправи пред тази дилема – дали яйцата в хладилника все още стават за ядене? Невинаги си спомняме кога точно сме ги купили, възможно е да не сме погледнали срока на годност или пък да сме смесили новите и старите яйца. Всички знаем, че консумацията на развалени продукти никак не е добра идея, но също така няма смисъл да хвърляме яйца, които са добри за употреба.

Предлагаме ви 4 трика, с които да различите дали яйцата са свежи или вече минават срока си на годност.

1. Плаващ тест

Това е един от най-добрите методи да „разобличите” старото яйце. Просто напълнете купа с вода и внимателно пуснете вътре. Пресните яйца потъват, а престоялите изплуват на повърхността. Яйцата, които са малко по-стари, но все още стават за ядене, обикновено застават изправени в междинно положение.

Яйца във вода

С времето под черупката се натрупва все повече въздух и малкото балонче вътре започва да расте. Колкото по-старо е яйцето, толкова повече въздух има в него. Това го кара да изплува, когато е във вода.

2. Светлинна проверка

За целта имате нужда от източник на светлина като фенерче, свещ или настолна лампа. Когато вдигнете яйцето срещу светлината, трябва да видите въздушно мехурче, разположено откъм заоблената му страна. Ако то е с дебелина под 3,170 милиметра, значи яйцето е прясно. Когато балончето е по-голямо, а жълтъкът изглежда тъмен, яйцето е остаряло. При годните яйца белтъкът и жълтъкът се движат сравнително лесно, а при старите се наблюдава повече статичност.

Проверка с лампа

3. Проба на мирис и консистенция

Доближете се до черупката и проверете дали може да усетите лек мирис на сяра, индикиращ започналите процеси на разваляне. Ако не успеете да уловите нищо, но все още имате съмнения, счупете яйцето в чиния и отново проверете мириса му. Обърнете внимание и на текстурата му. Старото яйце не стои стегнато и релефно. То се разпростира в чинията, а жълтъкът е по-сплескан или се разпада лесно. Освен това белтъкът може да стои по-наситено бял и непрозрачен.

Проба в чиния

4. Опит с разклащане

Вземете яйцето и го разклатете близо до ухото си. Когато срокът на годност е минал, отвътре се чува по-отчетлив звук на движение и усещате как нещо се мести в яйцето. Причината е, че с времето жълтъкът започва да изсъхва и да се свива, а мехурчето с въздух расте. Това създава предпоставка за повече шум и движение при разклащането. Свежите яйца би трябвало да са доста „по-тихи”.

Разклащане на яйцето

Редактор: Гергана Стоева
Източници: stylecraze.com / healthline.com / wikihow.com
Снимки: thehappychickencoop.com / littlebinsforlittlehands.com / safebee.com
freepik.com / citronnutrition.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛайфстайлЗдравни съветиХрани и ястияСнимкиНовиниЛюбопитноВидеоХранене при...АнкетиДиетиАлт. медицина