Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно 5 причини да преминем към натурален дезодорант

5 причини да преминем към натурален дезодорант

5 причини да преминем към натурален дезодорант - изображение

Здравословната култура добива популярност и вече по-често обръщаме внимание на храната и козметиката, която купуваме. Стараем се да избираме чисти продукти, но сякаш не се замисляме толкова, когато става дума за дезодоранти. Случвало ли ви се е да обърнете опаковката, за да проверите етикета и добавките?

Много от широко разпространените марки съдържат изкуствени съставки като парабени, триклозан и алуминий, които не е препоръчително да използваме продължително върху кожата. За щастие на пазара вече има доста естествени алтернативи, които са направени с натурални продукти, минерали и масла.

Ето няколко причини да преосмислим използването на обикновен дезодорант:

1. Ефектът на алуминия

Повечето дезодоранти срещу изпотяване разчитат на неговото действие, включвайки съединения като алуминиев хлорид, алуминиев цирконий, алуминиев хлорохидрат и алуминиев хидроксибромид. Те намаляват изпотяването, понеже алуминиевите йони карат клетките около потните канали да набъбнат и така ограничават пространството, през което излиза потта.

Обикновен дезодорант

Въпреки ефективните му свойства, алуминият е невротоксин, който е добре да избягваме. Освен това потенето е естествен процес, който ни помага да се освободим от натрупани замърсители.

2. Другите изкуствени съставки

Още някои вещества, които се крият в известните марки дезодоранти, включват:

  • Триклозан: Антибактериално средство, което може да има негативно влияние върху ендокринната и имунната система. Изследвания при животни го свързват с намалени нива на някои щитовидни хормони.
  • Аромати: На етикетите често присъства неопределеното название „аромати”, което може да включва различни синтетични вещества като фталатите. Това са химикали, които се използват в пластмасата и са свързани с повишен риск от хормонални проблеми и рак.

Дезодоранти с химикали

3. Ползи от натуралните дезодоранти

  • Дезодорантите с кристали съдържат естествени съединения на алуминия, чиито молекули са големи. Вместо да се абсорбират от клетките и да запушват порите, те работят за отстраняване на неприятния мирис по кожата.
  • Естествените аромати нямат токсични и дразнещи свойства, а натуралните съставки не водят до поява на жълти петна по дрехите. Те са лесни за отмиване от плата, а етеричните масла са едновременно ефикасни и добри за кожата.

Естествени съставки

Редактор: Гергана Стоева
Източници: motherearthliving.com / edensgarden.com
Снимки: thelist.com / healthexec.net / shawacademy.com / luisafanzani.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиФизиологияИсторияАлт. медицинаИзследванияХранене при...СнимкиБотаникаЛайфстайлНовиниМикробиологияСпортПатологияСпециалистиЛеченияКлинични пътекиНормативни актовеВидеоПроизводителиЗаведения