Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести 8 причини за нощното изпотяване

8 причини за нощното изпотяване

8 причини за нощното изпотяване - изображение

Случвало ли ви се е да се събудите по средата на нощта и да забележите, че сте се изпотили, въпреки че далеч не е толкова топло. Това явление е познато още като нощна хиперхидроза (нощно потене) и може да се проявява често или на определени периоди. Тези горещи вълни може да не са предизвикани от сериозен проблем, но понякога са признак на здравословно състояние, на което е необходимо да обърнете внимание.

Запознаваме ви с 8 от най-често срещаните причини за нощно изпотяване, като при висока честота на този симптом, задължително се консултирайте със специалист.

1. Менопауза

Топлите вълни са типични за периода на менопаузата и пременопаузата. Те засягат около 50% от жените в тази възраст и могат да продължат години наред. Препоръчително е да се избягват кафе, алкохол, пикантни храни и стрес. При сериозен дискомфорт обсъдете с лекаря си билкови добавки, лекарства и здравословен режим.

Менопауза

2. Лекарства

Ако сте започнали да приемате нови лекарства по рецепта, е възможно появата на нощно изпотяване да е свързана с тях. Такива ефекти могат да се наблюдават при някои антидепресанти, добавки за понижаване на кръвната захар, а дори и някои хапчета за главоболие. Говорете с доктор за възможните странични ефекти.

3. Диабет

Хората с диабет понякога изпитват нощна хипогликемия, при което кръвната им захар се понижава, докато спят. Когато се събудят, може да се усещат още замаяност или главоболие. За да избегнете състоянието, е добре да хапвате нещо малко преди сън, както и да говорите с лекар за по-добро регулиране на приема на инсулин.

Нощна хипогликемия

4. Тревожност или сънно разстройство

Изпотяването е типична реакция при повишен стрес и може да се прояви вечер в резултат на тревожно разстройство. Също така е възможно то да е последица от така наречените „нощни ужаси“, които по-често се срещат при децата. Те са в по-силна степен от обичайните кошмари и водят до ускорен пулс и учестено дишане.

5. Рак и лечението му

Някои видове тумор могат да причинят нощно изпотяване, а то може да е последица и от лекуването на болестта. Химиотерапия, стероиди, хормонална терапия и радиация могат да предизвикат изпотяване през деня или вечерта.

Неспокоен сън

6. Хронично потене

Прекомерното потене може да е последица от хронична хиперхидроза, която често е генетична. Тялото просто отделя повече пот от нормалното, а състоянието не е опасно. Ако причинява дискомфорт, се консултирайте с лекар, защото има разнообразни решения за този проблем.

7. Хормонален дисбаланс

Когато ендокринната система произвежда повече или по-малко от определен тип хормони, това може да доведе до изпотяване през нощта. Добре е да се провери функцията на щитовидната жлеза.

Щитовидна жлеза

8. Вътрешно възпаление

Потенето може да е симптом на възпаление на вътрешни органи и тъкани. Пример за такива състояния са туберкулоза, ХИВ, абсцес, ендокардит и остеомиелит.

 

Редактор: Гергана Стоева
Източници: universityhealthnews.com / webmd.com
Снимки: healthbeat.spectrumhealth.org / hotzehwc.com / wickedsheets.com
hine365.marshfieldclinic.org / womansday.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиХранене при...Алт. медицинаЛюбопитноИсторияЛайфстайлБотаникаЛечения