Начало Съвети Здраво тяло За детето 8 симптома на менингит, които всеки родител трябва да знае

8 симптома на менингит, които всеки родител трябва да знае

8 симптома на менингит, които всеки родител трябва да знае - изображение

Менингитът е заболяване, свързано с възпалението на защитните мембрани, които покриват мозъка и гръбначния стълб. Неговата етиология може да варира, но симптомите на различните типове обикновено са сходни. Смята се, че децата са по-податливи към това заболяване. Ето защо искаме да покажем на родителите начините за откриване на менингит и симптомите, които го съпътстват.

1. Внезапна треска

Един от симптомите на менингит е внезапната треска. Детето започва да трепери и да изпитва студ. Неговата температура се увеличава рязко и изглежда много трудно да се намали. Въпреки това, поради факта, че този симптом е признак на редица заболявания, трябва да обърнете внимание на други фактори, които показват промени в състоянието на детето.

2. Силно главоболие

Главоболието, причинено от менингит, е не просто силно, а непоносимо. Освен това, то може да окаже негативно въздействие върху врата на детето, но поради "цепещата" болка, то е неспособно да обърне внимание на това. Изпъкналата фонтанела е важен признак на менингит при новородени.

3. Двойно виждане

Човекът, засегнат от менингит, не може да се фокусира върху образите и предметите. Неговото зрение се влошава и той започва да вижда двойно.

4. Стомашни болки, гадене и повръщане

Хората, които страдат от менингит, губят апетит. Това се случва частично поради постоянно гадене. То може да бъде последвано от стомашни болки и повръщане.

5. Чувствителност към светлина

Друг признак на менингит е страхът от ярка светлина. Тя може да причини сълзене на очите и гадене, съпроводено от главоболие, което се усилва с течение на времето.

6. Скованост на тилната мускулатура

Детето с менингит може да заеме определена позиция: легнало по гръб с глава, протегната назад и присвити крака. Опитите за отпускане на врата често се увенчават без успех.

7. Невъзможност за отпускане на краката

Дори да успеете да наведете главата на детето към гърдите му, неговите крака трудно могат да се разгънат в подобна позиция. Това явление се нарича признак на Брудзински. Менингитът може да доведе и до симптом на Керниг. При него краката се разгъват, ако детето ги повдигне под ъгъл от 90 градуса.

8. Кожни обриви

Менингитът се характеризира с поява на кожни обриви. За да разберете дали те са причинени от заболяването, може да прибегнете до прилагането на следния тест. Вземете една чиста стъклена чаша и я поставете върху засегнатото място. Притиснете я към кожата, докато не избледнее. Ако петната изчезнат, значи всичко е наред. Ако това не се случи, тогава е необходимо да потърсите медицинска помощ.

Какво трябва да направите?

Менингитът е опасно заболяване. Ако забележите някои от тези симптоми, незабавно се обадете на бърза помощ. Осигурете почивка на болния. Настанете го в тиха и тъмна стая, докато дойде лекарят. Когато това се случи, споделете с него симптомите, които сте забелязали. Не трябва да отказвате хоспитализация, ако съществуват подозрения за менингит, тъй като заболяването може да се лекува само в болнично отделение.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.news24.com
По статията работи: маргарита Добрева

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниХранене при...ЛюбопитноИзследванияИсторияВидеоЗдравни съветиЛеченияКлинични пътекиЛайфстайл