Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене Открийте 5 страхотни ползи от бадемовото брашно

Открийте 5 страхотни ползи от бадемовото брашно

Открийте 5 страхотни ползи от бадемовото брашно  - изображение

Бадемите са изключително полезни, защото са богати на минерали и полезни мазнини, а за сметка на това съдържат съвсем малко въглехидрати. Същото важи и за бадемовото брашно – една изключително добра алтернатива на традиционното бяло брашно.

То не само има приятен вкус, но и помага за поддържането на добри нива на холестерола и кръвната захар. Ето кои са и другите полезни свойства на този ценен натурален продукт:

1. Важни хранителни вещества
Бадемовото брашно съдържа есенциални минерали, необходими за поддържането на оптималното здраве на организма. То предлага високо количество витамин Е, който действа като антиоксидант и предпазва от действието на свободните радикали. Освен това е заредено с магнезий, който е задължителен елемент за добър тонус, метаболизъм и сърдечно здраве.

Съдържание на бадемовото масло2. Контрол на кръвната захар
Брашното от бадеми е по-добрият избор за кръвната ви захар, защото има нисък гликемичен индекс и е богато на магнезий. Обикновеното брашно съдържа голямо количество въглехидрати и съвсем малко фибри и мазнини. При бадемовото брашно пропорцията е точно обратната. Това съдейства за плавно вариране на инсулина и глюкозата, както и по-дълготрайна ситост.

3. Балансиране на холестерола и кръвното
Нивата на лошия холестерол и високото кръвно са едни от основните фактори, допринасящи за развитието на сърдечни заболявания. Диетата ни има съществено значение за състоянието на сърдечно-съдовата система. Около 65% от мазнините в бадемите са полезни мононенаситени мазнини, оказващи благоприятно влияние върху кръвните показатели.

Бадемово брашно

4. Безглутенов продукт
Понеже се приготвя от ядки, бадемовото брашно не съдържа алергена глутен. То е подходящо при глутенова нетолерантност, диетични ограничения поради здравословен проблем или при спазване на кетонната диета. За много хора глутенът предизвиква симптоми като подуване, стомашни проблеми, обриви или чувство на умора и неразположеност.

5. Антитуморни свойства
Според проучване на Калифорнийския университет бадемите помагат да се предпазим от рак на дебелото черво, понеже намаляват наличието на анормални образувания по чревната лигавица. Освен това в организма витамин Е действа като важен антиоксидант.
Бадеми

  • Употреба

Бадемовото брашно може да замести обикновеното брашно в много рецепти, но подари липсата на глутен продуктите бухват по-малко. За оптимален резултат може да съчетавате двете брашна в различни пропорции. Също така бадемовото брашно се използва за панировка на риба, пилешко и телешко месо.

Редактор: Гергана Стоева
Източници: healthline.com / draxe.com / bulletproof.com
Снимки: dicasdemulher.com.br / treehousealmonds.com / momjunction.com / resveralife.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиРецептиНовиниЛюбопитноБотаникаЛайфстайлХранене при...СпортСнимкиАлт. медицинаЛеченияХрани и ястияДиетиИзследванияИнтервютаКлинични пътекиИсторияСъставкиВидеоЗдравни проблемиФизиологияТестове