Консумирайте охлюви поради 6 причини
Хранителните качествата на охлювите са известни от древността. Месото им е богат източник на ценни хранителни вещества, сред които протеин, желязо, белтъчини и витамини, а същевременно бедно на мазнини. Това го прави деликатес, полезен за консумация от хора, страдащи от затлъстяване и повишен холестерол.
Вижте шест ползи от консумацията на охлюви:
Охлювният протеин притежава мощно регенеративно действие
„Охлювите са нискокалоричен източник на протеин”, твърди диетологът Роб Хобсън от "Healthspan". Счита се, че те са по-богати на полезния белтък от повечето морски дарове. Охлювният протеин, известен и като алантоин, притежава мощно регенеративно действие. Той възстановява структурната цялост на кожата, унищожава бактериите в епидермиса, стимулира производството на колаген и хиалуронова киселина.
Богати на желязо
Хобсън добавя, че охлювите са и добър източник на желязо, което е от съществено значение за изграждането на червени кръвни клетки. Липсата на желязо може да доведе до умора и анемия.
Съдържат завидни количества витамин В12
Знаете ли, че витамин В12 не само е единственият витамин, който съдържа кобалт, но и единственият, който не може да ни бъде доставен от растенията и слънцето? Това е така, защото се произвежда в храносмилателната система на животните. Дефицитът на витамин В12 повишава риска от редица заболявания, тъй като той е необходим за образуване на червени кръвни клетки, поддържане на здрава нервна система и освобождаване на енергия от храната, която консумираме. Изследвания показват, че близо 40% от хората на възраст от 23 до 83 години са с рискови нива на витамин B12, което от своя страна е рисков фактор за развитие на неврологични заболявания. Ранната диагностика е от особено значение за предотвратяването на различни неврологични смущения. За щастие, охлювите са изключително богати на този ценен витамин. Ето защо е препоръчително да ги включите в менюто си.
Източник на магнезий
Доказано е още, че охлювите са добър източник на магнезий, който помага за поддържане на нормално кръвно налягане, укрепва костите, поддържа здравето на сърцето, успокоява нервната система, регулира липидната обмяна и е добро профилактично средство срещу заболявания на стомаха.
Охлювите съдържат и Омега-3
Според диетолога охлювите доставят на организма и малко количество Омега-3 мастни киселини, които помагат за предотвратяването на редица здравословни заболявания. Освен че са допълнителен източник на витамини и минерали, те притежават безценни за човешкия организъм ползи. Омега-3 киселините повишават нивата на добрия холестерол, намаляват риска от сърдечносъдови заболявания, както и от депресивни състояния и безпокойство, подобряват зрението, облекчават синдрома на сухото око, помагат за по-добра концентрация и памет, подобряват съня както при децата, така и при възрастните, редуцират натрупването на мазнини в тялото и съдействат за поддържане на здравословно тегло, възстановяват клетъчните мембрани и допринасят за по-красива и здрава кожа. Към тези ползи добавяме и факта, че те са допълнителен източник на витамини и минерали.
Източник и на селен
И не на последно място, месото от охлюви е деликатес, съдържащ селен, който помага за поддържане на здрава имунна система и участва в изграждането на ензими, свързани с антиоксидантната защита на организма срещу пагубното действие на свободните радикали.
Допълнителен съвет:
С тази рецепта за печени охлюви в ароматно масло и чесън ще включите полезното им месо в хранителния си режим по един лесен и вкусен начин. А може също да си приготвите и охлюви по бабина рецепта.
home.bt.com
Снимка: needpix.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БИОЪРТ БИО РИЧ КРЕМ ЗА ЛИЦЕ С ЕКСТРАКТ ОТ ОХЛЮВИ 50 мл
БИЕЛЕНДА ПОДМЛАДЯВАЩА ТЕРАПИЯ ПОВДИГАЩА ОКОЛООЧНА МАСКА ПРОТИВ БРЪЧКИ 10 гр.
ФИОННА SNAIL EXTRACT ДНЕВЕН КРЕМ 50 мл
СИНСИНИЪН ЕСЕНШЪЛ КЕЪР ДУШ ГЕЛ 250 мл
ХРИСТИНА КРЕМ ЗА РЪЦЕ И КРАКА ШОКОЛАД 250 мл
РЕВИВ РЕГЕНЕРИРАЩ КРЕМ ОТ ОХЛЮВИ 40 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Хранене и готвене
- Отървете се от охлювите в дома и градината чрез 10 начина
- Охлюви по бабина рецепта
- Защитете растенията от охлювите с утайка от кафе
- Консервирани охлюви с масло, чесън, лук и магданоз
- Печени охлюви в ароматно масло с чесън
- Морски охлюви в бяло вино с магданоз и чесън
- 4 ползи на екстракта от охлюв за кожата
- Охлюви в пикантен бульон
- Охлюви
- Чудо на природата: морските голи охлюви се обезглавяват сами и от главата им израства ново тяло
Коментари към Консумирайте охлюви поради 6 причини