Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене Консумирайте охлюви поради 6 причини

Консумирайте охлюви поради 6 причини

Консумирайте охлюви поради 6 причини - изображение
Хранителните качествата на охлювите са известни от древността. Месото им е богат източник на ценни хранителни вещества, сред които протеин, желязо,  белтъчини и витамини, а същевременно бедно на мазнини. Това го прави деликатес, полезен за консумация от хора, страдащи от затлъстяване и повишен холестерол. Вижте шест ползи от неговата консумация. 
снимка: commons.wikimedia.org
  • Източник на протеин
„Охлювите са нискокалоричен източник на протеин”, твърди диетологът Роб Хобсън от "Healthspan". Счита се, че те са по-богати на полезния белтък от повечето морски дарове. А протеинът е ключовата съставка за изграждане на мускулите. 
 
  • Богати на желязо
Хобсън добавя, че охлювите също са добър източник на желязо, което е от съществено значение за изграждането на червени кръвни клетки. Липсата му може да доведе до анемия.
 
  • Съдържат завидни количества витамин В12
Дефицитът на този витамин повишава риска от редица заболявания, тъй като той е необходим за образуване на червени кръвни клетки, поддържане на здрава нервна система и освобождаване на енергия от храната, която консумираме. За щастие, охлювите са изключително богати на този ценен витамин. Ето защо е препоръчително да ги включите в менюто си. 
 
  • Източник на магнезий
Доказано е още, че охлювите са добър източник на магнезий, който помага за поддържане на нормално кръвно налягане, укрепва костите и поддържа здравето на сърцето.
 
  • Охлювите съдържат и Омега 3
Според диетолога, охлювите доставят на организма и малко количество Омега 3 мастни киселини, които помагат за предотвратяването на редица здравословни заболявания. 
 
  • Източник и на селен
И не на последно място месото от охлюви е деликатес, съдържащ селен, който помага за поддържане на здрава имунна система и предпазва клетките от увреждане. 


Допълнителен съвет: С тази рецепта за печени охлюви в ароматно масло и чесън ще включите полезното им месо в хранителния си режим по един лесен и вкусен начин. А може също да си приготвите и охлюви по бабина рецепта.

Източник: home.bt.com
По статията работи: Росица Раднева

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноРецептиЛайфстайлЗдравни съветиПроизводителиХрани и ястияСнимкиНовиниАнкетиХранене при...Социални грижиНормативни актовеДиетиСпортСъставкиБотаникаМедицински изследванияЛечения