Пържен патладжан и печен патладжан - как да ги приготвим здравословно и лесно?

Едни от традиционните ястия, които присъстват на българската трапеза, са тези с патладжан. Този зеленчук има лечебно действие, защото намалява нивото на холестерин в кръвта, а пектинът в него улеснява пречистването на организма от токсините. Патладжанът е богат и на минерали като фосфор, калций, калий, желязо, магнезий и др. Съдържа също витамин C, PP, провитамин A и витамини от група B. За да се възползваме от полезните му свойства обаче, трябва да го приготвим по здравословен начин, т.е. без мазнина.
Ако все пак държите на познатия вкус на пържен патладжан, ето един съвет от нас. Нарязаните на филийки и подсолени патладжани за пържене не попиват много мазнина, ако се оставят за 2 часа в хладилник.
Печеният патладжан за кьопоолу пък се пуска още горещ в силно подсолена вода за десетина минути. След това се обелва лесно и се оставя да се отцеди в гевгир.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ОВАЛНА ПЛОЧА ОТ ХИМАЛАЙСКА СОЛ 20 х 30 х 4 мм
БЕСТ ДЖОЙ СПРЕЙ ЗА ГОТВЕНЕ КОКОС 500 мл
КУХНЕНСКИ ТАЙМЕР С МАГНИТ
ТРИМАРТ КСАНТАНОВА ГУМА 300 г
БЕСТ ДЖОЙ СПРЕЙ ЗА ГОТВЕНЕ ИТАЛИАНСКИ БИЛКИ 250 мл
МАЛКАТА ГОЛЯМА ГОТВАРСКА КНИГА / БЪРЗА КУХНЯ - СИЕЛА
СТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Хранене и готвене
- ПИЙТЕ ПОНЕ ПО 1 ЧАША КАФЕ ВСЕКИ ДЕН
- Как да замразим патладжан по най-правилния начин, за да го запазим за зимата?
- Лечебен ефект на алкохолните напитки
- Рецепти за лятна доматена манджа с чушки и патладжани
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Похвалите на шефа подобряват здравословното състояние
- Рецепти за лятна манджа с патладжани и тиквички
- Кълновете - извор на здраве, енергия и красота
- Как да се отървем от болестите по пипера и патладжана?
- Топ 5 на причините да ядете ябълка всеки ден
Коментари към Пържен патладжан и печен патладжан - как да ги приготвим здравословно и лесно?