Пържен патладжан и печен патладжан - как да ги приготвим здравословно и лесно?

Едни от традиционните ястия, които присъстват на българската трапеза, са тези с патладжан. Този зеленчук има лечебно действие, защото намалява нивото на холестерин в кръвта, а пектинът в него улеснява пречистването на организма от токсините. Патладжанът е богат и на минерали като фосфор, калций, калий, желязо, магнезий и др. Съдържа също витамин C, PP, провитамин A и витамини от група B. За да се възползваме от полезните му свойства обаче, трябва да го приготвим по здравословен начин, т.е. без мазнина.
Ако все пак държите на познатия вкус на пържен патладжан, ето един съвет от нас. Нарязаните на филийки и подсолени патладжани за пържене не попиват много мазнина, ако се оставят за 2 часа в хладилник.
Печеният патладжан за кьопоолу пък се пуска още горещ в силно подсолена вода за десетина минути. След това се обелва лесно и се оставя да се отцеди в гевгир.
-
Как да се отървем от болестите по пипера и патладжана?
-
10 грешки при отглеждането на патладжан, които не бива да допускаме
-
Направете си патладжанена вода за намаляване на вредния холестерол и облекчаване на ревматизма
-
За укрепване на венците и зъбите използвайте кора от патладжан или масло от чаено дърво
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Хранене и готвене
- ПИЙТЕ ПОНЕ ПО 1 ЧАША КАФЕ ВСЕКИ ДЕН
- Да се прощава е полезно за здравето
- Лечебните свойства на ябълковия оцет
- Лечебен ефект на алкохолните напитки
- Как да махнем неприятния дъх от масло, сирене или извара?
- Пълнени патладжани с кайма, домати и кашкавал
- Как да замразим патладжан по най-правилния начин, за да го запазим за зимата?
- Методи за лечение на анорексия
- Как да се отървем от болестите по пипера и патладжана?
- Уголемената езична сливица е локално състояние и не води до увреждане на далечни органи
Коментари към Пържен патладжан и печен патладжан - как да ги приготвим здравословно и лесно?