Пържен патладжан и печен патладжан - как да ги приготвим здравословно и лесно?
Едни от традиционните ястия, които присъстват на българската трапеза, са тези с патладжан. Този зеленчук има лечебно действие, защото намалява нивото на холестерин в кръвта, а пектинът в него улеснява пречистването на организма от токсините. Патладжанът е богат и на минерали като фосфор, калций, калий, желязо, магнезий и др. Съдържа също витамин C, PP, провитамин A и витамини от група B. За да се възползваме от полезните му свойства обаче, трябва да го приготвим по здравословен начин, т.е. без мазнина.

Ако все пак държите на познатия вкус на пържен патладжан, ето един съвет от нас. Нарязаните на филийки и подсолени патладжани за пържене не попиват много мазнина, ако се оставят за 2 часа в хладилник.

Печеният патладжан за кьопоолу пък се пуска още горещ в силно подсолена вода за десетина минути. След това се обелва лесно и се оставя да се отцеди в гевгир.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ТРИМАРТ АГАР АГАР 200 г
БЕСТ ДЖОЙ СПРЕЙ ЗА ГОТВЕНЕ ЗЕХТИН 250 мл
УРЕД ЗА ВАРЕНЕ НА ОРИЗ И ЗЕЛЕНЧУЦИ 2.2 л
ЕЪР ФРАЙЪР JOCCA - ЧЕРЕН ЦВЯТ
Безплатна доставка за България!КУХНЯТА НА ВРЕМЕТО - ЛИЛИЯ ГЕРАСИМОВА - СИЕЛА
МАЛКАТА ГОЛЯМА ГОТВАРСКА КНИГА / БЪРЗА КУХНЯ - СИЕЛА
СТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Хранене и готвене
- Интимно здраве на жената - какво знаем?
- Уголемената езична сливица е локално състояние и не води до увреждане на далечни органи
- И билките имат странични ефекти
- Методи за лечение на анорексия
- Крият ли рискове за здравето печените чушки
- Гласът издава проблемите на тялото
- Лечебен ефект на алкохолните напитки
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Здравен център "Брод", гр. Пловдив
- Канадската асоциация на общопрактикуващите лекари състави списък на противораковите продукти
Коментари към Пържен патладжан и печен патладжан - как да ги приготвим здравословно и лесно?