Пържен патладжан и печен патладжан - как да ги приготвим здравословно и лесно?

Едни от традиционните ястия, които присъстват на българската трапеза, са тези с патладжан. Този зеленчук има лечебно действие, защото намалява нивото на холестерин в кръвта, а пектинът в него улеснява пречистването на организма от токсините. Патладжанът е богат и на минерали като фосфор, калций, калий, желязо, магнезий и др. Съдържа също витамин C, PP, провитамин A и витамини от група B. За да се възползваме от полезните му свойства обаче, трябва да го приготвим по здравословен начин, т.е. без мазнина.
Ако все пак държите на познатия вкус на пържен патладжан, ето един съвет от нас. Нарязаните на филийки и подсолени патладжани за пържене не попиват много мазнина, ако се оставят за 2 часа в хладилник.
Печеният патладжан за кьопоолу пък се пуска още горещ в силно подсолена вода за десетина минути. След това се обелва лесно и се оставя да се отцеди в гевгир.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ТРИМАРТ КСАНТАНОВА ГУМА 300 г
БЕСТ ДЖОЙ СПРЕЙ ЗА ГОТВЕНЕ ИТАЛИАНСКИ БИЛКИ 250 мл
КУХНЕНСКИ РОБОТ STARLYF ROTOCHEF 8 В 1
ТРИМАРТ АГАР АГАР 200 г
БЕСТ ДЖОЙ СПРЕЙ ЗА ГОТВЕНЕ ЗЕХТИН 250 мл
МАЛКАТА ГОЛЯМА ГОТВАРСКА КНИГА / БЪРЗА КУХНЯ - СИЕЛА
СТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Хранене и готвене
- Крият ли рискове за здравето печените чушки
- Как да замразим патладжан по най-правилния начин, за да го запазим за зимата?
- И билките имат странични ефекти
- Консерва от патладжани с моркови, чушки и чесън
- Рецепти за лятна доматена манджа с чушки и патладжани
- Рецепти за консерва от патладжани с чушки
- Хранете се като през Викторианската епоха, за да сте слаби и здрави
- Дихателни упражнения
- Лечебен ефект на алкохолните напитки
- Методи за лечение на анорексия
Коментари към Пържен патладжан и печен патладжан - как да ги приготвим здравословно и лесно?