Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно Ако вашата кръвна група е 0, това са 6 неща, които трябва да знаете за нея

Ако вашата кръвна група е 0, това са 6 неща, които трябва да знаете за нея

Ако вашата кръвна група е 0, това са 6 неща, които трябва да знаете за нея - изображение

Човешката кръв се класифицира в четири отделни типа за пръв път през 1900 година от Карл Ландстейнер, австрийски лекар. Не е тайна, че човек трябва да познава своята кръвна група в случай на извънредна ситуация, тъй като нейното съвпадение е от решаващо значение за осъществяване на правилно преливане. Оказва се, обаче, че характеристиката на кръвта също може да окаже влияние върху здравето и както вярват някои хора - съдбата и личността. Представяме ви няколко научни факти и любопитни теории за кръвна група тип 0.

1. Как се определят кръвните групи

Кръвните групи се класифицират според наличието или отсъствието на определени антигени, които могат да предизвикат имунен отговор, когато попаднат в чуждо тяло. Тези антигени карат имунната система на пациента да атакува прелятата кръв. Ето защо е важно да знаете вашата кръвна група и да бъдете запознати с безопасните начини за нейното преливане.

2. Характеристика на кръвна група тип 0

Има четири основни кръвни групи, определени от наличието или липсата на антигени A и B в повърхността на червените кръвни клетки и антитела A и B в плазмата. В допълнение към антигени A и B има протеин, наречен Rh фактор, който може да присъства или отсъства. Като цяло, това прави осем кръвни групи: A+, A-, B+, B-, O+, O-, AB+ и AB-. Кръвна група тип 0 няма нито антиген A, нито антиген B в червените кръвни клетки. Но разполага с антитела A и B в плазмата. Кръвна група тип O+ е най-често срещана. Тя присъства при 37%-53% от хората в различни етнически и расови групи.

3. Хората с кръвна група тип 0 са универсални донори

Хората с кръвна група тип 0+ могат да даряват кръв на всички четири групи, но само на тези с положителна подгрупа (O+, A+, B+ и AB+). Червените клетки от типа 0- се преливат на всички осем подгрупи. Това ги превръща в универсално средство при извънредни ситуации. Кръвна група тип 0- се прелива в спешни случаи, когато трябва да се спаси човешки живот, преди да са приключили неговите кръвни тестове. Нещо повече - тя е безопасна за новородени бебета, чиято имунна система не е достатъчно развита.

4. Хората с кръвна група тип 0 могат да приемат кръв само от същата кръвна група

Хората с кръвна група тип 0+ могат да приемат кръв от такива с 0+ и 0-, докато тези с 0- само от същия тип кръвна група (0-). При спешни случаи, когато липсва 0-, тя се замества с 0+.

5. Здравословни рискове

Според учените, съществуват начини, по които биохимичният анализ на кръвта определя нашето здраве. Въпреки че влиянието на кръвните групи върху него все още е в процес на изследване, има няколко теории за ползите и рисковете при хора с различна кръвна група. Счита се, по-специално, че тези с кръвна група тип 0 могат да бъдат по-податливи към някои бактериални и вирусни инфекции, отколкото останалите. Някои проучвания показват още, че индивидите от кръвна група тип 0 имат 35% по-висок риск от развитие на язва на дванадесетопръстника в сравнение с тези от A, B и AB.

6. Здравословни ползи

Хората с кръвна група тип 0 имат понижен риск от развитие на коронарна болест на сърцето, отколкото тези с типове A, B и AB. Нещо повече, при тях рядко се наблюдава наличие на проблеми, свързани с кръвообращението и когнитивните функции. Въпреки това, поддържането на здравословен начин на живот и управлението на рисковите фактори е от решаващо значение за предотвратяване на заболявания, без значение от кръвната група.

Редактор: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: aqua4balance.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиФизиологияИсторияАлт. медицина