Начало Съвети Ако чуете тези думи по телефона, прекъснете разговора веднага

Ако чуете тези думи по телефона, прекъснете разговора веднага

Ако чуете тези думи по телефона, прекъснете разговора веднага - изображение

Телефонните измами са около нас от известно време, но измамниците продължават да идват с все по-усъвършенствани методи за измама. Искаме да насочим вниманието ви към сравнително нов вид телефонна измама. Прочетете тази статия до край внимателно.

  • Как работи измамата?

Ако вдигнете телефона и чуете непознат глас да ви задава въпроса: "Чуваш ли ме?", затворете веднага. Обаждането е от човек, който записва вашия глас (по-точно записва как казвате "да"). Този запис може да бъде използван за извършване на покупки или други финансови трансакции от ваше име.

В някои случаи изричането на думата "да" означава подписване на устен договор - нещо, което се равнява на натискане на бутона "приемам" по време на онлайн пазаруване. Тези така наречени гласови подписи са законно използвани от много фирми, когато става въпрос за желание на клиента да потвърди промени в профила и парични преводи.

  • Какви предпазни мерки трябва да предприемете?
  1. Не отговаряйте на телефонно обаждане от непознати номера. Вдигането на телефона позволява на престъпниците да разберат, че вашия номер е валиден и може да бъде използван в измамна дейност. По-късно номерът може да бъде препродаден на други измамници.
  2. Ако решите да отговорите на обаждане от непознат номер, опитайте се да останете предпазливи и скептични, особено когато ви задават въпроси, които водят до отговора "да". Такива въпроси могат да бъдат: "Чуваш ли ме?", "Удобно ли е да говорим?", "Вие ли сте собственикът на жилището?" и т.н. Разумният отговор на някои от тези въпроси трябва да бъде: "Кой си ти и защо искаш да знаеш?"
  3. Конфигурирайте телефона си да превключва автоматично телефонните обаждания от непознати номера към гласова поща. Измамниците никога не оставят гласови съобщения.
  4. Не давайте лична информация на непознати, дори да твърдят, че са служители на фирма, която познавате.

Дори да смятате, че е неучтиво да затворите на непознат, помислете отново. Понякога това може да бъде много полезно.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.pcmag.com / www.consumeraffairs.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Социални грижиПсихологияЛайфстайлИсторияНовиниАнкетиТестовеСнимкиЛюбопитноЗдравни съвети