Арсен в ориза – трябва ли да се притесняваме

Оризът е основен продукт в много диети по света, което повдига въпроса дали трябва да се притесняваме за нивата на арсен, които съдържа. Въпреки че доказателствата стават все повече през последните години, отговорът не е толкова прост. Ето какво трябва да знаете, докато решавате кое е най-подходящо за вас и вашето семейство.
Защо оризът съдържа арсен
Тъй като арсенът се среща естествено във водата, почвата и скалите, малки количества могат да попаднат в храната, но като цяло тези нива са твърде ниски, за да предизвикат сериозно безпокойство. Оризът обаче съдържа около 10-20 пъти повече арсен от другите зърнени култури. Това е така, защото се отглежда в наводнени полета (оризища), което улеснява абсорбирането на метала.
„Оризовите растения са склонни да бъдат много порести.“, обяснява диетологът Бет Червони. „Така че арсенът, намиращ се в почвата или водата, където се отглежда ориз, се абсорбира – и в крайна сметка попада в зърната.“
В резултат на човешката дейност – добив, производство и земеделие – замърсяването с арсен се увеличава значително. Основните източници на замърсяване с метала включват някои пестициди и хербициди, консерванти за дървесина, фосфатни торове, промишлени отпадъци, минни дейности, изгаряне и топене на въглища.
Арсенът често се оттича в подпочвените води, които са силно замърсени в определени части на света. Оттам металът попада в кладенци и други водоизточници, които могат да се използват за напояване на оризищата.
Всички видове ориз ли съдържат еднакво количество арсен
Не всички видове ориз съдържат еднакво количество арсен. Например количеството метал в кафявия ориз обикновено е по-голямо от това в белия ориз. Това се дължи на факта, че при кафявия се запазват външната обвивка и зародиша, в които обикновено се натрупва арсен, докато при белия те се премахват по време на обработка.
Друг фактор, влияещ на нивата на арсен в ориза, е мястото, на което се отглежда зърнената култура. Жасминовият ориз от Тайланд и оризът „Басмати“ от Индия се считат за сортовете с по-ниски нива на арсен. Същото важи и за ориза, отглеждан в Калифорния, включително видовете за суши. Оризът „Арборио“ от Италия, който се използва за приготвяне на ризото, пък е с по-високи нива на арсен и други тежки метали.
Какви рискове за здравето крие арсенът
Арсенът, разбира се, не е полезен за никого, но е особено вреден за децата по време на ранните им етапи на развитие. Металът може да доведе до:
- обучителни затруднения;
- поведенчески проблеми;
- понижен коефициент на интелигентност.
Няколко проучвания показват, че високият прием на арсен по време на бременност има неблагоприятни ефекти върху плода, увеличавайки риска от вродени дефекти и възпрепятствайки развитието.
При възрастните хора повишеното или дългосрочно излагане на арсен може да причини хипертония и атеросклероза и да увеличи риска от хронични заболявания, сред които:
- различни видове рак;
- сърдечносъдови заболявания;
- диабет тип 2;
- кожни заболявания.
» Как хроничното излагане на арсен може да увеличи риска от развитие на рак |
Освен това арсенът е токсичен за нервните клетки и може да повлияе отрицателно на мозъчната функция.
„Знам, че това звучи страшно, но рискът за здравето от консумацията на ориз е много нисък за повечето хора.“, коментира Червони.
Трябва ли да се притеснявате от съдържанието на арсен в ориза
Арсенът в ориза може да бъде проблем за тези, които консумират зърнената култура всеки ден или в значителни количества. Ако обаче спазвате разнообразна диета, включваща множество зърнени храни, няма защо да се притеснявате, ако от време на време си приготвяте ястие с ориз.
Ако сте на диета, изключваща млечни продукти и глутен, може да се наложи да обърнете по-голямо внимание, тъй като оризовото мляко и продуктите на основата на оризово брашно могат да съставляват голяма част от хранителния ви режим.
Що се отнася до кърмачетата, Американската академия по педиатрия препоръчва разнообразяване на зърнените храни в диетата на вашето бебе. Оризовите храни за кърмачета могат да бъдат чудесен източник на витамини и минерали, но не е необходимо да бъдат единственият източник.
Как да намалите арсена в ориза
Ако се притеснявате от наличието на арсен в ориза, има стъпки, които можете да предприемете, за да сведете до минимум количеството му.
- Използвайте много вода – Използването на много вода по време на готвене може да намали значително количеството на арсен в ориза.
- Накиснете ориза – Накисването на ориза поне половин час преди готвене или за една нощ може да премахне от 10% до 40% от арсена. Имайте предвид, че измиването на ориза няма същия ефект.
- Избирайте определени сортове ориз – Както вече стана ясно, определени сортове ориз (жасминов, Басмати) съдържат по-малко арсен. Използването на бял ориз вместо кафяв също ограничава риска от излагане на метала.
- Ограничете консумацията на ориз – Ограничавайки консумацията на ориз, ще намалите значително риска от излагане на арсен.
- Опитайте други зърнени храни – Въпреки че оризът е популярен, той не е единствената ви възможност. Зърнени храни като киноа, ечемик и лимец са с подобна хранителна стойност.
- Should You Be Worried About Arsenic in Rice?: https://health.clevelandclinic.org/arsenic-in-rice
- Arsenic in Rice: Should You Be Concerned?: https://www.healthline.com/nutrition/arsenic-in-rice
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЛАКТАЦИД УСПОКОЯВАЩ ИНТИМЕН ЛОСИОН 200 мл
БИОТЕН ХИАЛУРОНИК ГОЛД НОЩЕН КРЕМ ЗА ЛИЦЕ 50 мл
БОДИ БУУМ БЕЙСИК МАТИРАЩ И ДЕТОКСИКИРАЩ КРЕМ ЗА ЛИЦЕ ЗА КОМБИНИРАНА КОЖА 50 мл
МЕДЕКС НАТУРАЛЕН БАР ШОКОЛАД И ЯДКИ 40 г
АМИКС ГРИЙН ДЕЙ ВЕГЕФИТ ПРОТЕИН 2000 гр.
Безплатна доставка за България!ХАРУХАРУ УОНДЪР ХИПОАЛЕРГЕНЕН ТОНИК 150 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Хранене и готвене
- 10-те най-смъртоносни отрови, познати на човечеството
- Какви са здравословните ползи на сорта ориз „Басмати“
- Понижаване на холестерола с червен ферментирал ориз
- Черен императорски ориз - защо е полезен забраненият ориз
- Ориз
- Полезни и вредни свойства на ориза и оризовата каша
- Арсен в зъба - крие ли рискове?
- Седемдневна оризова диета
- Пийте оризов квас за изцеление от остеохондроза и пречистване на ставите
- Деветдневна диета с ориз, пилешко, зеленчуци и мед - Първа част
Коментари към Арсен в ориза – трябва ли да се притесняваме