Начало Съвети Здраво тяло За жената Бактериална вагиноза – как да я различим

Бактериална вагиноза – как да я различим

Бактериална вагиноза – как да я различим - изображение

Много жени пренебрегват интимното си здраве и омаловажават до определена степен обстоятелства, които биха могли да доведат до възникването на бактериална вагиноза и други видове инфекции. Въпреки че може да звучи малко плашещо, тя е често срещана и податлива на лечение.

Когато става дума за бактериална вагиноза, често се визира бактерията Гарднерела Вагиналис (Gardnerella vaginalis), причислявана към т.нар. грипа от „ендогенни инфекции”. Този вид инфекции не възникват посредством сексуален контакт или друг външен фактор, а са повлияни от промяна на средата на вагината, поради изменения на вътрешни за организма фактори. В същността си бактериалната вагиноза представлява възпаление на лигавицата на влагалището, предизвикано от анаеробни бактерии. Нормално те съществуват в малко количество във влагалището, но при засилено размножаване водят до развитие на инфекцията. Значителното им увеличаване е съпътствано от промяна киселинността на влагалищното рН.

Причините за поява и развитие на бактериалната вагиноза не са напълно изяснени, но по-вероятно е да я получите, ако:

  • сте в сексуално активна възраст;
  • използвате менструални тампони;
  • сте пушачка;
  • употребявате парфюмирани продукти около интимната област;

Често жените бъркат вагинална кандидоза с бактериална вагиноза, но те са две много различни състояния с различни симптоми. Всяка инфекция се третира по различен начин. Най–проявените и явни сиптоми за бактериална вагиноза са:

  • повишено количество вагинално течение с белезникав или сивкав цвят;
  • неприятна миризма на влагалищния секрет;
  • парене и/или сърбеж около или във влагалището;

 

Точен начин да разберете каква инфекция е възможно да имате, е като използвате тест за вагинални инфекции.

Лечението при всички видове инфекции, които се развиват в резултат на вътрешни фактори, е задължително, като паралелно с него се търсят и отстраняват причините за появата им. При неосъществено лечение има вероятност от разпространение на инфекцията към матката или маточните тръби и да предизвикване на сериозни усложнения с течение на времето, като най-тежкото от тях е стерилитетът. Лечението може да трае един или няколко дни.

Значително често развитието на бактериална вагиноза е само по себе си симптом за успоредно протичаща друга инфекция, като хламидия, уреаплазма или гонорея. Препоръчително е да се направи тест и за наличие на инфекции, предавани по полов път.

По статията работи: Даниела Дамянова
Източник: naturalhealthmagazine.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиНовиниЛюбопитноАлт. медицина