Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно Безплатна зимна медицина - как да се възползвате от невероятните свойства на снега

Безплатна зимна медицина - как да се възползвате от невероятните свойства на снега

Безплатна зимна медицина - как да се възползвате от невероятните свойства на снега - изображение

Освен да прави пейзажа красив, снегът има и други атрактивни качества, а именно да служи като чудесно лечебно средство. Неговата правилна и последователна употреба способства за почистване и освежаване на кожата, като заедно с това насърчава имунната система.

Дори когато климатичните условия не са благоприятни, може да превърнете недостатъка в предимство. Например, контролираното излагане на студ и сняг помага за предотвратяване и облекчаване на различни заболявания. Снегът има термичен ефект, който намалява възпалението и тонизира кожата. Когато се комбинира с топлина и упражнения, той се превръща в чудесен регулатор на периферното кръвообращение и ефективен стимулант на имунната система. Ето как да се възползвате от този безплатен зимен продукт.

Ходене боси в снега

Ходенето боси в снега предотвратява цистит и уринарни инфекции, включително повтарящи се или хронични случаи. То помага за предотвратяване на ревматични заболявания, нарушено кръвообращение и разширени вени на краката. Освен това, на тези, които страдат от настинка през зимата, се препоръчва редовно да ходят боси в снега, за да предотвратят пристъпи на ишиас и храносмилателни проблеми, причинени от ниските температури.

  • Процедурата: Просто се разходете боси (без чорапи) за 30-40 секунди. След това поставете обувки и преминете няколкостотин метра на бързи темпове, притискайки крака към земята, за да подобрите кръвообращението. Не след дълго може да забележите положителните резултати: краката и тялото започват да се стоплят, а вие - да се чувствате освежени. Правете процедурата 2-3 пъти седмично като постепенно увеличавате продължителността на босото ходене до 3 минути.

Разтриване на ръцете със сняг

Разтриването на ръцете със сняг стимулира кръвообращението, подобрява рефлексите и предпазва от измръзване. Освен това служи като превантивно средство против екзема и инфекции. Тези, които страдат от суха и напукана кожа през зимата, трябва да използват бадемово или сусамово масло, за да я подхранят и да я предпазят.

  • Процедурата: Разтрийте ръцете с малко сняг в продължение на 1-2 минути. Поставете ръкавици, свийте пръсти и направете кръгови движения с китки, за да подобрите кръвообращението. Не след дълго време може да усетите как ръцете ви се затоплят и тяхната чувствителност се повишава.

Снежни и ледени компреси

Снежните и ледените компреси имат успокояващ, противовъзпалителен и обезболяващ ефект върху кожата. Те се препоръчват при сърбеж и изгаряне, херпес, екзема и различни инфекции. Компресите са подходящи за облекчаване на натъртвания и навяхвания. В последния случай трябва да поставите лед или сняг в найлонова торбичка и да оставите върху засегнатия участък за час.

  • Процедурата: Поставете шепа сняг или парче лед (преди това може да покриете кожата със стреч фолио) върху болното място за 5-10 минути. След това премахнете и подсушете с мека кърпа. Ако е необходимо, повторете процедурата след 10 минути. Препоръчително е да не я прилагане на открито, тъй като това може да причини болка, измръзване или хипотермия.

Предпазни мерки

Лечението със сняг не се препоръчва за хора, които страдат от остра вирусна инфекция, бронхит, пневмония и тежки нарушения на кръвообращението. Тези, предразположени към настинка, могат да прилагат процедурата за по-кратък период от време, за да избегнат хипотермия. В студените дни, особено ако е ветровито, снегът не трябва да се нанася директно върху кожата, тъй като съществува риск от измръзване.

Редактор: Маргарита Добрева
Източник: onejive.com
Снимка: healthline.com/medicalnewstoday.com/windynookprimary.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнкетиСнимкиЗдравни съветиЛайфстайлСпорт