Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно Вредят ли лосионите за изкуствен тен

Вредят ли лосионите за изкуствен тен

Вредят ли лосионите за изкуствен тен - изображение

Продуктите за изкуствен тен ви помагат да се сдобиете със „слънчев” загар без продължително излагане на вредни ултравиолетови лъчи. Въпросът е как кожата успява толкова бързо да промени пигментацията си и може ли да има нежелани ефекти.

Общото между различните лосиони, кремове и спрейове за изкуствен тен най-често е присъствието на дихидроксиацетон (DHA) – прост въглехидрат, който взаимодейства с аминокиселините от най-горния слой на кожата. Реакцията произвежда съединения, които изглеждат кафяви на цвят след абсорбирането на светлинни вълни. Дихидроксиацетон може да се набави от естествени източници като червено цвекло или захарна тръстика.

Потъмняването се осъществява само в най-горната част на кожата и много специалисти са на мнение, че това не крие реални рискове за вреда. Тенът се формира в продължение на часове, а трайността му варира в рамките на десетина дни, защото изчезва заедно със смяната на мъртвите клетки.

Все пак някои лекари смятат, че процесът предизвиква оксидативен стрес, който води до отделянето на свободни радикали. Те не са полезни за кожата, защото атакуват клетъчни структури като колагена и еластиновите влакна, които я поддържат млада и стегната. Броят на радикалите се увеличава при излагане на слънце след третиране с DHA.

Изкуствен тен

С помощта на изкуствения тен кожата изглежда по-тъмна, но не трябва да забравяме, че той не съдържат слънцезащитни вещества. Препоръчително е след прилагането му да избягвате излагане на слънце или да използвате фактор, за да се предпазите от UV лъчите. Ако желаете да си набавите допълнително антиоксиданти след процедурата, може да приемате витамин Е.

Въпреки че изглежда добре и няма доказани сериозни последици върху здравето, употребата на продукти с дихидроксиацетон е добре да не е ежедневна.

По статията работи: Гергана Стоева
Източници: mayoclinic.org / beautyeditor.ca / time.com
Снимка: orangeskye-pueblo.com / goodlookingtan.com / brinkleybeautyblog.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлХранене при...Алт. медицинаЛечения