Запознайте се с 3 здравословни ползи на дивия керевиз
Въпреки че не е така известен в българската кухня, дивият керевиз, познат още като кервел, е много полезна добавка за ястия и чай. На пръв поглед той може да изглежда като обикновена трева, но подобно на други зеленолистни зеленчуци като спанак, тученица и лапад, листата му са заредени с важни минерали, витамини и антиоксиданти.
Всъщност кервелът е добре познат във френската кухня, като дори е наричан „френският магданоз”, понеже често се прибавя към ястия, сосове и омлети. Той има ненатрапчив вкус и страхотен профил от ценни хранителни вещества, които помагат да поддържаме здравето на организма. Може да се използва както суров, така и сушен, а листата му са подходящи за подправка, приготвяне на чай и дори маски за лице.
Свежият див керевиз е добре да се държи в хладилник, като предварително го поставите в малко хартия. За по-дълго време може да го съхранявате във фризера. От друга страна, сушеният кервел може издържи доста дълго време, ако е на тъмно и хладно място. А какво го прави толкова полезен? Листата му съдържат щедра доза от есенциални минерали като калий, калций, желязо, манган, магнезий и цинк. Освен това предлагат отлично количество А, С и В-витамини. Дивият керевиз също така ни зарежда с различни антиоксиданти, включително флавоноиди, кумарини и полезния евгенол.
Ето кои са 3 от здравословните свойства на растението кервел.
Подпомага храносмилането
Дивият керевиз може да е от помощ при различни видове стомашни проблеми като диспепсия, газове, подуване и раздразнения. За целта се приготвя чай или билкова тинктура с кервел. Листата му съдържат вещества с противовъзпалителни и антисептични свойства, които помагат за успокояване на храносмилателния тракт. По тази причина той също така е полезен при възпаления в устната кухина и проблеми с венците.
Подобрява сърдечното здраве
Кервелът е източник на важни минерали, които са необходими за доброто функциониране на сърдечната система. Калият помага за неутрализиране на ефекта на натриевите соли, които допринасят за повишаване на кръвното налягане. Желязото е нужно за транспорта на кислород чрез червените кръвни клетки и поддържането на добри нива на хемоглобина. Манганът се използва за производството на силния антиоксидант супероксид дисмутаза, а магнезият е жизненоважен за функционирането на сърдечната система.
Полезен е за кожата
Дивият керевиз може да подпомогне здравето на кожата както при вътрешен прием, така и чрез външно нанасяне. Той съдържа противовъзпалителни, антибактериални и антиоксидантни съединения, които работят за успокояване, почистване и предпазване от оксидативния стрес. С помощта на блендер пригответе хомогенна паста от листата му, а подходящо допълнение са кисело мляко, мед или зехтин.
Редактор: Гергана Стоева
Източници: healthyfocus.org / stylecraze.com / verywellfit.com
Снимки: herbco.com / freepik.com
Коментари към Запознайте се с 3 здравословни ползи на дивия керевиз