Запознайте се с 4 здравословни ползи на балсамовия оцет
Балсамовият оцет се приготвя от грозде и се отличава с характерен тъмен цвят и наситен вкус. Рецептата произлиза от Италия, а неговите свежи нотки са отлично допълнение към различни ястия, сосове и маринати. Но вкусовите свойства далеч не са единственото положително качество на балсамовия оцет. Той съдържа антиоксиданти, витамини и минерали, които помагат да поддържаме оптималното здраве на организма.
Подобно на гроздовия сок, този натурален продукт предлага вещества, които са добри за имунитета, сърдечната система и храносмилането. Антиоксидантните полифеноли и биофлавоноиди работят за неутрализиране на свободните радикали, причиняващи възпаления и увреждания на клетките. Цветът на балсамовия оцет се дължи на меланоидините, които съдействат за понижаване на оксидативния стрес и по-добро храносмилане на месните продукти. Освен това той съдържа витамин С и оцетна киселина, която има антибактериални свойства и помага за балансиране на нивата на холестерола.
Представяме ви 4 от здравословните ползи на балсамовия оцет, които го правят полезен за организма.
Сърдечна система
Едно от най-добре проучените свойства на този продукт е именно въздействието му върху LDL-холестерола. Изследванията показват, че той помага за понижаването на неговата стойност, като блокира съединенията, причиняващи покачването му. Освен това балсамовият оцет съдържа комбинация от вещества (като магнезий и калий), които съдействат за намаляване на риска от хипертония.
Храносмилане
Оцетната киселина предлага ценни пробиотици, които са необходими за поддържането на добро храносмилане. Те подобряват стомашната флора, допринасят за по-дълготрайно чувство на ситост и подпомагат имунната система. Пробиотиците са полезни бактерии, необходими за разграждането на храните, като също така работят за облекчаване на различни стомашни проблеми. Ябълковият и балсамовият оцет могат да се използват като натурално средство срещу киселини и рефлукс, като за целта преди хранене се приема по 1 супена лъжица, разредена в чаша вода.
Кръвна захар
Балсамовият оцет има регулиращ ефект върху нивата на кръвната глюкоза и е подходяща овкусяваща добавка за хора с инсулинова резистентност или диабет. Проучванията показват, че неговият антигликемичен ефект помага да се избегне рязкото покачване на кръвната захар след хранене.
Имунитет
Комбинацията от няколко вида антиоксиданти и витамин С в състава на балсамовия оцет подсилват защитните сили на организма срещу вредни микроорганизми, токсини и свободни радикали. Те предпазват тъканите от действието на оксидативния стрес, който води до стареене на клетките, възпалителни процеси и хронични заболявания.
stylecraze.com, medicalnewstoday.com, healthline.com, primaoliva.com, assol-club.net
Коментари към Запознайте се с 4 здравословни ползи на балсамовия оцет