Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести Защо подутината на китката трябва да бъде причина за безпокойство?

Защо подутината на китката трябва да бъде причина за безпокойство?

Защо подутината на китката трябва да бъде причина за безпокойство? - изображение

Когато лезиите или подутините се появят върху дланите, китките или пръстите, сме склонни да прехвърляме вината върху ударите, ухапванията от насекоми и неблагоприятната работна среда. Тези симптоми, обаче, могат да бъдат показател за много по-сериозни проблеми. Ето защо трябва да се отнасяте сериозно към тях. Медицината нарича това хигром (ганглионова киста) на китката. Той представлява доброкачествено образувание, което приема формата на капсула или киста. Малко хора знаят, че подобни подутини са не само естетически недостатък, но и реална заплаха за вашето благосъстояние.

Къде може да се появи?

Ганглионовата киста се появява предимно в областта на китката. Тя може да бъде мека или твърда на допир. В някои случаи се развива на следните места:

  • Върху дланта - в центъра или близо до палеца.
  • От вътрешната страна на пръстите - в областта на фалангата и кокалчетата.

Причини за нейната поява:

Причините за появата на кистата невинаги са лесни за определяне. Но има няколко основни фактора, известни на съвременната медицина:

  • Присъща слабост на костно-ставния апарат.
  • Скорошно нараняване, изкълчване или неправилно лекуване на костна фрактура. 
  • Дегенеративни заболявания на ставите и възпаление на меките тъкани на китката. 
  • Продължителни повтарящи се движения на китката (често срещан фактор сред музиканти, шивачи и тези, които работят дълги часове пред компютър).

Симптоми:

Обикновено, подутината се образува без видима причина. Известно е, че скоростта на растежа на кистата варира. Понякога тя може да бъде непроменена в продължение на няколко години, докато в други случаи лезията драстично може да увеличи своя размер само за няколко дни. Появата на тази подутина е придружена от следните симптоми:

  • Затруднено движение на ставите при свиване на пръстите и китките.
  • Кожата на подутината става червена и започва да се бели. 
  • Тъпа болка в резултат на възпаление на околните тъкани. 
  • Повишена или намалена чувствителност на кожата, причинена от факта, че нарастващата тъкан оказва натиск върху кръвоносните съдове и нервните окончания.

Диагностика:

Въпреки че не съществува риск от развитие на кистата в злокачествен тумор, не трябва да отлагате посещението при лекар. Обикновено, диагностицирането на хигрома не представлява никаква трудност поради издайническата природа на неговите симптоми. Препоръчваме ви да се консултирате с хирург или специалист, който да определи причината за заболяването и да предприеме действия за неговото ефективно лечение.

Източник: www.brightside.me
По статията работи: Маргарита Добрева

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт