Начало Съвети Здраво тяло За детето Избягвайте тези 8 грешки при отглеждането на дете

Избягвайте тези 8 грешки при отглеждането на дете

Избягвайте тези 8 грешки при отглеждането на дете - изображение

Според статистиката, повечето родители са сигурни, че възпитават добре децата си. Те смятат, че притежават добри педагогически умения. Това обаче невинаги е вярно. Майките и бащите често допускат едни и същи грешки отново и отново, което води до появата на страхове и лоши нагласи в децата поколение след поколение. В тази статия може да разберете как да прекъснете този порочен кръг. Вижте няколко препоръки от известни психолози, които да помогнат на родителите да избегнат попадането в капана на негативните педагогически стереотипи.

1. Доносничеството е лошо нещо

Родителите продължават да казват на децата си: "Не доносничи" и наистина вярват, че това е добро правило за следване. Психолозите обаче наблюдават тенденция, свързана с нежеланието на малчуганите да говорят за проблемите в училище. Специалистите смятат, че повечето от тях не коментират подобни въпроси, защото се притесняват, че могат да бъдат обвинени в доносничество.

Въпреки това, възрастните трябва да научат децата да говорят за несправедливите ситуации и да подкрепят онези, които искат помощ от родители и учители, за да решат проблемите.

2. Децата не трябва да изразяват своите негативни емоции

Родителите не обичат да гледат как децата им страдат, независимо дали плачат, крещят или хвърлят играчки. Ето защо понякога е по-лесно за кажат "Не плачи!", вместо разберат какъв е проблема.

Подобен тип реакция е неправилен. Негативните емоции трябва да излязат, за да не натоварват нервната система. Те служат като крайъгълен камък на психическото здраве. Способността за изразяване на негативните емоции е особеност, характерна за възрастните хора. Това е нещо, от което децата имат нужда в бъдеще. Ето защо трябва да започнат да го развиват сега.

3. Учителите, приятелите и съседите трябва да харесват детето

Всички родители мечтаят да имат деца, които да живеят в мир с останалите. Те не искат малчуганите да създават конфликти или да обиждат своите връстници. В опитите да постигнат това, понякога залагат на тактиката "бъди добър за всички".

Разбира се, много е важно децата да се запознават с нови хора и да говорят нормално с тях. Но не и да се опитват да удовлетворят всички. В противен случай може да се наложи да жертват собствените цели и интереси.

4. Този, който не се справя добре в училище, няма да получи добра работа, когато порасне

Много родителите вярват, че успехът на децата в училище е пряко свързан с този в живота на възрастните. Но това не е така. Разбира се, образованието играе важна роля, но той не е единственият фактор за успех.

Харвардският психолог Хауърд Гарднър идентифицира седем основни типа интелект. Той вярва, че повечето IQ тестове оценяват само едно логично ниво, като заедно с това пренебрегват визуално-пространствените, телесно-кинестетичните, музикалните и други видове. Редица проучвания показват, че емоционалната интелигентност играе важна роля за успеха на човек, докато расте.

5. Децата трябва да имат най-скъпите и модерни устройства и играчки

Американски социолози твърдят, че сумата, която родителите харчат за своите деца, нараства всяка година. Това кара много двойки да се откажат от създаването на семейство.

Ашли Енериз, майка и финансов специалист, е убедена, че родителите отделят повече пари от необходимото, когато става въпрос за техните деца. Тя препоръчва да се замислите дали малчуганът има нужда от поредната нова покупка. Може би се опитвате да му дадете нещо, което не сте притежавали в детството? Или да изгладите някои психологически заблуди?

Спестяването на пари по подобен начин не ви прави лош човек. Напротив, пестеливите хора могат да служат за пример на своите деца и да ги научат да не "харчат излишни средства за глупости".

6. Наказанието трябва да означава, че детето губи нещо

Психолозите са сигурни, че лишаването на детето от нещо не е ефективен начин за неговото наказание. Това е една от най-опасните характеристики на токсичните родители. Те наказват децата, след което им прощават. И правилата на тази игра невинаги са ясни, тъй като наказанието често зависи от настроението на възрастните.

Лишаване на детето от излизане с приятели или нещо, което обича, няма да го научи на нищо хубаво. Напротив, то ще разбере, че хората, които имат власт, могат да правят каквото си искат.

7. Родителите трябва да забавляват децата през цялото време

"Не искам детето ми да се отегчава", казват много родители, когато изпращат малчуганите на тренировки или извънкласни дейности или купуват нови образователни играчки. Те се опитват да премахнат скуката от живота на своите синове и дъщери. Тези родители допускат грешка, защото смятат, че тяхната най-важна работа е да забавляват децата.

Психолозите обаче твърдят, че те никога няма да се научат да бъдат самостоятелни, ако възрастните не им дават шанс.

8. Децата трябва да споделят своите играчки

Много родители вярват, че децата трябва да се научат да споделят. Това е грешка. Смята се, че малчуганите, които са принудени да споделят неща, всъщност искат да го направят. Напротив, по този начин могат да станат по-стиснати - все пак не се знае кога техните родители ще покажат колко са щедри.

Психолозите препоръчват да се поставите на тяхно място. Искате ли са споделите личните си вещи с хора, които едва познавате? Бихте ли дали любимата си риза на вашия съсед, защото я харесва? 

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: fatherly.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлПсихологияЛюбопитноСнимкиИнтервютаОрганизацииОбразованиеСоциални грижиНовиниНормативни актовеСпециалистиАлт. медицинаРецептиСпортАнкетиИсторияТестовеХранене при...ЗаведенияИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника