Начало Съвети Околна среда и бит Здрави по време на пътуване Избягвайте 8 поведенчески модела, които могат да ви превърнат в лесна мишена за престъпниците

Избягвайте 8 поведенчески модела, които могат да ви превърнат в лесна мишена за престъпниците

Избягвайте 8 поведенчески модела, които могат да ви превърнат в лесна мишена за престъпниците - изображение

Престъпниците имат нужда само от 7 минути, за да изберат своята потенциална жертва. По време на този период, те преценят човека, който върви към тях и възможните рискове. Но не всеки става жертва. Нека да разберем каква е разликата между хората, които престъпниците предпочитат да избягват и тези, които се превръщат в тяхна мишена.

През 1980 година се провежда проучване, което иска да установи как криминално проявените лица избират своите жертви. Американски психолози снимат една от най-оживените улици в Ню Йорк в продължение на 3 дни. След това показват записите на престъпници, осъдени за нападение над непознати хора и ги молят да посочат кои от минувачите биха избрали за своя мишена по скалата от 1 до 10. Отговорите дават интересна информация. Оказва се, че престъпниците могат да възприемат невербалните сигнали, идващи от хората и да изберат такива, които са лесни за контролиране.

И така какъв тип поведение може да застраши вашата безопасност?

1. Бърза походка

Бърза походка

Бързата походка е признак на нервен човек. Той е притеснен поради някаква причина и не обръща внимание на хората около него. По този начин може да се превърне в лесна мишена. По-добре да ходите със средно темпо или малко по-бързо от останалите хора. Но трябва да бъдете концентрирани, внимателни и спокойни.

2. Малки крачки

Малки крачки

Обикновено хората куцат, когато се опитват да бъдат предпазливи. Те могат да имат мехури по краката или други наранявания. В такъв случай стават уязвими и неспособни да издържат на нападение.

3. Атаксична походка

Атаксична походка

Мърдането от едната страна на другата, подскачането или загубата на равновесие прави походката несигурна. Движенията на ръцете и краката трябва да бъдат синхронизирани, а походката - плавна. Първо стъпете на петата, а след това на пръстите.

4. Бавни движения

Бавни движения

Когато човек се движи бавно или си тътри краката, това е признак, че неговата енергия е близо до нулата. Подобен тип хора са лесни за нападение, защото не могат да се борят.

5. Прегърбена походка

Прегърбена походка

Престъпниците възприемат прегърбването като подчинение. Прегърбените хора изглеждат слаби и срамежливи, докато тези, които ходят с високо вдигната глава - точно обратното. Те трудно могат да се превърнат в мишена.

6. Заети ръце

Заети ръце

Крадците признават, че жените, които говорят по телефона или носят много чатни, са най-лесните мишени. Ако държите ръцете си в джобовете по време на ходене, вие давате време на престъпника, защото първите минути от нападението са най-важни.

7. Липса на зрителен контакт

Липса на зрителен контакт

Елементът на изненадата е от ключово значение за престъпника. Потенциалната жертва не трябва да вижда своя нападател. Така че, може да се защитите като осъществите директен зрителен контакт с хората и им покажете, че ги виждате.

8. Носене на слушалки

Носене на слушалки

Хората, които не чуват звуците около тях, губят представа за реалността. Техните нападатели могат да ги нападнат в гръб и да останат незабелязани. Ако искате да избегнете това, намалете звука на вашите слушалки, за да се уверите, че чувате всичко, което се случва около вас.

Според изследователите престъпниците се страхуват най-вече от това да не бъдат наранени или заловени. Те правят всичко възможно, за да избегнат шума и вниманието. Най-доброто нещо, което може да направите, за да се защитите, е да ги накарате да вярват, че не сте лесни мишени и че може да отвърнете на удара.

Редактор: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: trellidor.co.za

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниЗдравни съветиАнкетиСоциални грижиПсихологияЛюбопитноИстория