Начало Съвети Околна среда и бит Природосъобразен начин на живот Използвайте английска сол за по-вкусни домати и чушки

Използвайте английска сол за по-вкусни домати и чушки

Използвайте английска сол за по-вкусни домати и чушки - изображение

Английска сол е название за съединението магнезиев сулфат. Това е минерал, който естествено се среща в природата и първоначално е намерен във водите на солено езеро в Англия. Елементът има неутрално pH, а в почвата се разпада до магнезий, сяра и вода.

Английската сол има редица полезни свойства за градината, а много изкуствени торове съдържат магнезий, защото той спомага за абсорбирането на други ценни вещества. Освен това магнезиевият дефицит води до пожълтяване и свиване на листата, понеже минералът участва в производството на хлорофил и укрепва растенията.

1. Отглеждане на домати
При доматите английската сол помага растенията да дадат по-големи плодове и да продължат да раждат по-дълго време. Освен това цветът им става по-червен, а вкусът е по-наситен и сладък. Тази естествена добавка може да се използва още за плодови дръвчета, пипер и рози.

Домати

  • Подсилете с английска сол веднага след засаждането на доматите като използвате 1 чаша за разпръскване над 100 квадратни метра площ. Това помага на младите растения да усвояват по-пълноценно хранителни вещества от почвата.
  • За да предпазите подрастващите домати от пожълтяване и повяхване на листата, използвайте по 1 супена лъжица английска сол за всеки 30 сантиметра височина на стъблото. Например ако растението е 60 сантимента, има нужда да добавите 2 лъжици сол към почвата около него. Използвайте този метод за подхранване 2 пъти месечно.
  • Когато растенията пораснат може да ги поливате или пръскате с разтвор от 2 лъжици английска сол за 4 литра вода.

За други растения интервалът обикновено е веднъж на 1 или 2 месеца, но доматите имат нужда от по-често подхранване поради голямата разликата в съотношението между тежестта на растението и плодовете му.

Пипер2. Отглеждане на пипер
Пиперът е друг зеленчук с разлика в пропорцията на плод и стъбло. Затова е добре той също да се подхранва с английска сол за по-едри чушки и силни растения. Подхранвайте го на всеки 2 седмици, като използвате 1 супена лъжица сол за 30 сантиметра височина.

Редактор: Гергана Стоева
Източници: plantcaretoday.com / naturallivingideas.com
Снимки: thespruceeats.com / organicfacts.net

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиИсторияЛюбопитноНормативни актовеЛайфстайлРецептиБотаникаСъставкиТестовеПсихологияНовиниСнимкиСпортЕ-тата в хранитеХрани и ястияИзследванияЛеченияДиетиФизиологияАлт. медицинаХранене при...ОбразованиеСоциални грижи